Ronaldo zaustavio "crvenu furiju” 1Foto:EPA

Susret između Šapanije i Portugala proglašen je derbijem ne samo prvog kola grupe B već i prvog kruga takmičenja na 21. Svetskom prvenstvu.

Da je taj epitet zasluženo dodeljen ovim repreprezentacijama uverilo se više od 40.000 navijača u Sočiju i nekoliko miliona ljubitelja fudbala putem malih ekrana.  Portugal je golovim Ronalda dva puta sticao prednost, Dijego Kosta vraćao Špance u igru, potom se Naćo fantastičnim golom „iskupio“ za grešku u trećem minutu.

Činlio se tada da je crvena furija na pragu velike pobede, ali Portugal ima u svojim redovima, Ronalda. Najpre je iznudio faul ( oborio ga Pike) a onda je fantastičnim udarcem i treći put savladao De Heju.

Meč je za Portugaliju počeo fantastično.

Već u 3. minutu Ronaldo je nadmudrio Naća koji ga sapliće u šesnaestercu a kapiten Portugala je siguran realizator najstrože kazne. Tako je Ronaldo je postao tek četvrti fudbaler koji je postigao gol na četiri uzastopna Svetska prvenstva.

Pre njega to su učinili samo Pele, Uve Zeler i Miroslav Klose. Posle toga Portugalci, razumljivo, prepuštaju inicijativu „crvenoj furiji“ i pokušavaju da iz kontranapada ugroze gol De Heje. Ispostavilo se da je ta taktika bila pogrešna jer je u 24. minutu Dijego Kosta posle „sumnjivog“ duela sa Pepeom došao do lopte, potom izbacio iz ige dva odbambena igrača Portugala i potom preiznim udarcem šalje loptu u mrežu golmana Portugala. Samo dva minuta kasnije Rui Patrisio umalo nije i drugi put vadio loptu iz svog gola – posle fantastičnog šuta Iska prečka se isprečila. U samom finišu prvog dela meča, iz jednog, činilo se, bezopasnog kontranapada Ronaldo uz „obilatu pomoć“ De Heje, koji je očajno intervenisao, dovodi opet Portugal u vođstvo.

U nastavku susreta Španci opet preuzimaju inicijativu, dok se Portugalci odlučuju da opet igraju “ sačekušu“, da čekaju šansu za kontranapad i – opet greše. Najpre je (55. minut) Dijego Kosta svojim drugim golom doneo izjednačenje, a tri minuta kasnije Naćo se iskupio za grešku na početku meča i fantastičnim udarcem sa ivice kaznenog porostora dovodi „crvenu furiju u vođstvo.

U nastavku sureta Španci su igrom kratkih preciznih pasova čuvali loptu, Portugalci nisu imali pravu protiv igru, Ronaldo je ostao „odsečen“ od ostatka tima pa će evropski i sve tako do 88. minutu kada je Pike napravio nepotreban faul nad kapšitenom Portugala a onda je Ronaldo (opet) pokazao zašto je trenutno najbolji fudbaler na svetu. Španija jeste bila bolja, ali Portugal ima Ronalda, remi je realan ishod, a „samo“ bod iz ovog meča nateraže obe selekcije da sa punom snagom odigraju mečeve protiv „autsajdera“ iz grupe – Irana i Maroka.

Ronaldo osuđen za utaju poreza

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dogovorio se sa španskim organima na dve godine zatvora i 18,8 miliona evra kazne zbog utaje poreza.

Kako je preneo španski list Mundo, Ronaldo neće služiti kaznu zatvora, već će biti na uslovnoj slobodi. Portugalski fudbaler je optužen za izbegavanje plaćanja 14,7 miliona evra poreza.
Ronaldo je osuđen pet sati pre početka prve utakmice Portugala na Svetskom prvenstvu, baš protiv Španije.

FIFA traži gledaoce

Iako je stadion u Jekaterinburgu bio rasprodat, nije bio popunjen, a Svetska fudbalska federacija je saopštila da će istražiti zbog čega se to desilo.

Kao mogući razlog navedeno je to da se navijači koji su imali ulaznice nisu pojavili. FIFA je navela da je prodato 32.278 ulaznica za utakmicu na stadionu čiji je kapacitet 33.061 mesto. Utakmicu u kojoj je Urugvaj golom u 90. minutu pobedio Egipat gledalo je 27.015 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari