Rusija se predomislila, ipak neće u Azijsku fudbalsku konfederaciju 1Aleksandar Djukov. Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ruski fudbalski savez (RFS) ipak nije ispunio svoje pretnje da će napustiti Evropsku fudbalsku uniju (UEFA) i preći u Azijsku fudbalsku konfederaciju (AFC).

Na sastanku Izvršnog odbora RFS, na kojem je trebalo da se glasa o ovom predlogu, odlučeno je da ruska kuća fudbala oformi radnu grupu sa UEFA za povratak u međunarodna takmičenja, deset meseci od početka rata u Ukrajini.

“Izvršni odbor Ruskog fudbalskog saveza doneo je odluku da pošalje predlog u UEFA da se formira radna grupa”, rekao je predsjednik RFS Aleksandar Djukov na konferenciji za medije u Moskvi.

Prema njegovim rečima, ova grupa mora pronaći rešenja “kako bi se što pre rešilo pitanje povratka ruskih klubova i reprezentacija na službena međunarodna takmičenja”.

“Proučavamo mogućnost povratka u UEFA takmičenja”, rekao je Djukov i dodao da će tri predstavnika iz UEFA, FIFA i Međunarodnog olimpijskog komiteta biti pozvani da učestvuju u ovoj radnoj grupi.

“Za nas je važno da učestvujemo u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026.”, istakao je Djukov.

Djukov u petak još nije u potpunosti isključio mogućnost prelaska u Azijsku fudbalsku konfederaciju, ako pregovori s UEFA propadnu.

“Možemo se preusmeriti na Aziju, ali potrebna nam je odluka FIFA za učestvovanje na Svetskom prvenstvu 2026., brže ćemo pronaći dogovor preko ove radne grupe”, objasnio je Djukov i dodao da bi radna početak razgovora sa UEFA “znak da mostovi nisu prekinuti i da možemo pokušati pronaći rešenja za obnovu naših odnosa”.

Ruska Federacija je isključena iz svih takmičenja u organizaciji UEFA 28. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari