Rusija ukida VAR sistem 1EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Premijer liga, zbog birokratskih problema i dosta grešaka u poslednje vreme, primorana da odustane od primene video tehnologije u tamošnjem fudbalu.

Ruski portal „Sport Ekspres“ prenosi da postoji velika šansa da se raskine saradnja između Fudbalskog saveza Rusije i kompanije „Hawk-Eye Innovations Ltd“, inače lidera na polju VAR tehnologije.

Ako dođe do toga, Rusi bi morali da pronađu novog provajdera, a za to je potrebno određeno vreme. Kompanija koja podržava najjači rang takmičenja u najvećoj državi sveta dolazi iz Velike Britanije, a osnovao ju je japanski „Soni“, pa spostoje teorije po kojima bi projekat proveravanja sudijskih odluka tokom utakmica mogao da doživi fijasko i zbog politike, u kontekstu opštih sankcija zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Još četiri kompanije – iz Belgije, Hong Kong i SAD – ima FIFA sertifikat, ali nije lako doći do njih. To znači da bi u slučaju raskida saradnje, najranije na jesen 2023. godine ponovo u Premijer ligi Rusije mogli da vidimo VAR tehnologiju, ako se naravno dogovore oko pružanja usluga.

Odnosno, ako je najavljena obustava „sobne“ podrške arbitrima samo privremene prirode a ne konačan izbor.

Ruska Premiejr liga nalazi se na 10. mestu rang liste Evropske fudbalske federacije kontinentalnih nacionalnih prvenstava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari