Rusiji (ne) preti suspenzija 1Foto: wikipedia

Do početka Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru ostale su nepune tri nedelje, a još niko sa stoprocentnom sigurnošću ne zna da li će Rusija imati svoje predstavnike na najvećem planetarnom takmičenju.

  I neće sve dok Međunarodni olimpijski komitet ne preseče spekulacije isprovocirane izjavom prvom čoveka MOK-a Tomasa Baha.

– Nezavisna istraga Svetske antidoping agencije (WADA) otkrila je šokantne i do sada nezabeležene napade na integritet sporta i Olimpijskih igara. Stoga, MOK neće oklevati da donese najrigoroznije moguće sankcije protiv bilo kog pojedinca i organizacije – glasi pisana pretnja Baha, koju su mnogi protumačili kao najavu diskvalifikacije celog ruskog olimpijskog tima, a ne samo već suspendovanih atletičara i dizača tegova iz najveće zemlje sveta.

Da li zbog oštre reakcije predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je ceo slučaj okarakterisao kao opasno mešanje politike u sport i pokušaj vršenja geopolitičkog pritiska, pride optuživši inicijatore sportskih sankcija da se previše oslanjaju na svedočenje nekadašnjeg šefa nacionalne Antidoping laboratorije Grigora Rodičenka, za kojeg tvrdi da je stručnjak skandalozne reputacije, tek MOK se izgleda „ugrizao za jezik“.

Ili tako barem tvrde dobro obavešteni izvori iz Engleske, odakle je stigla vest da ipak nema ništa od proterivanja svih sportista Rusije sa Igara u Brazilu, za šta su se zalagale najveće države Zapadne Evrope i Severne Amerike. Čeka se, navodno, „samo“ zvanična odluka MOK-a. Baš kao i izjašnjavanje Sportskog suda u Lozani, koji bi u petak trebalo da se izjasni o združenoj žalbi ruskog Olimpijskog komiteta i 68 atletičara i atletičarki te države na raniju odluku MOK-a o zabrani učešća tih sportista, kao kazna za navodno višegodišnje dopingovanje, pod patronatom države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari