"Ruska viza" se vadi u Irskoj 1Foto: STARSPORT

Moldavija je preslišana u skladu sa očekivanjima fudbalske javnosti (3:0), a na redu je verovatno i najpresudnije gostovanje „orlova“ na putu ka Svetskom prvenstvu u Rusiji naredne godine.

Večeras u Dablinu (20.45, RTS) fudbaleri Srbije nameriće se na domaćina Irsku i ukoliko se vrate u otadžbinu sa tri boda, slobodno će moći da stanu u red za direktno vađenje „ruske vize“, koja prethodno neće biti „peglana“ u eventualnom baražu.

Irci su u prethodnom kolu remijem u Gruziji napravili kiks kojim su omogućili Srbiji da večeras može taktički da uračuna obe varijante: onu kojom bi u sporijem ritmu i duplim blokom pozadi sačuvala bod, odnosno dva na čelu tabele u slučaju da i Vels trijumfuje, ili da se opredeli za pokušaj dominacije na sredini terena, samim tim i više šansi da trijumfom praktično znatno lakše diše na narednom gostovanju Austriji 6. oktobra, odnosno na poslednjem kvalifikacionom duelu sa Gruzijom u Beogradu 9. oktobra.

Selektor Slavoljub Muslin pokazao je i protiv Moldavije da temeljno priprema stvari i analitički sagledava kakav mu je profil igrača potreban u odnosu na stil igre protivnika. Tako je Mijat Gaćinović po desnom boku bio pun pogodak protiv Moldavije. Igrač nemačkog Ajntrahta bio je veoma prisutan na protivničkoj polovini, a čini se da su njegovi centaršutevi bili daleko korisniji od onih Antonija Rukavine na prethodnim mečevima.

– Nalazimo se u dobrom momentu, poslednja utakmica protiv Moldavije je pokazala da smo u formi. Nemamo povređenih igrača, Rukavina se oporavio i spreman je za meč. Atmosfera je dobra, znamo da će biti vrlo teško jer su Irci su pred moranjem – poručio je selektor Muslin na aerodromu „Nikola Tesla“ pred polazak u Dablin.

Muslin je i javno potvrdio da razmišlja o obe varijante, tačnije da bi sve osim poraza predstavljalo benefit za „orlove“.

– Pobeda bi nas ozbiljno približila Rusiji, dok remi ne bi završio plasman, ali ne kažem da ne bi bio dobar – stava je Muslin.

Iako je protiv Moldavije Predrag Rajković pokazao da je daleko zreliji golman u odnosu na period kada je iz Crvene zvezde prešao u Makabi iz Tel Aviva, selektor nema nikakvu dilemu da će Vladimir Stojković braniti u Dablinu.

– Stojković je prvi golman, pokazao je da je u formi. Pronašao je klub, dobro je branio za Partizan – smatra selektor.

Nemanja Gudelj zauzeo je mesto pored imenjaka Matića u zadnjem delu veznog reda protiv Moldavije odigravši sasvim solidno. Borbenost i maratonsko trčanje njegovi su najveći kvaliteti koji bi mogli da budu svrsishodni i protiv Iraca. Ostrvljani vole da preskaču igru, vrlo su snažni i opasni iz prekida, dok im tehnika i pas igra nikada nisu bili jača strana.

– Trijumfom bismo 90 odsto prošli na Mundijal. Neće biti lako, ali verujem u povoljan rezultat. Atmosfera je vrhunska i svi smo optimisti. Taj pritisak je šansa za nas. Ircima je ovo možda i poslednja prilika za prvo mesto. Ako izgube, neće imati šanse da završe kao prvi. Takva situacija može da bude olakšanje za nas, ali moramo da izađemo visoko i odgovorimo na njihov napad – optimista je Gudelj.

Njega za Irsku inače vezuju lepe uspomene.

– Pamtim kako sam kao član mlade reprezentacije dao gol Ircima, iz penala. A i kod Drulovića sam debitovao za A tim upravo protiv Irske, tako da me za tu ekipu vežu samo lepa sećanja“, zaključio je Nemanja Gudelj.

Milinković-Savić „može“ da igra za Crnu Goru

Fudbalski savez Crne Gore mudro prati razvoj situacije na relaciji FSS – Sergej Milinković-Savić u nadi da nezadovoljstvo igrača Lacija može iskoristiti kako bi momak ponikao u Vojvodini zaigrao za „sokolove“. Veliki je broj igrača iz Srbije, onih koji nisu imali dodirnih tačaka sa Crnom Gorom, koji su zaigrali za naše južne komšije, što dodatno podgreva nadu Dejana Savićevića, predsednika FSCG, da nešto slično može uraditi i sa Sergejem Milinković-Savićem. Uprkos opravdanom pritisku javnosti u Srbiji, s obzirom na odlične partije Sergeja u Laciju, selektor Slavoljub Muslin iz koncepcijskih razloga ne želi da pozove Milinković-Savića, koji još uvek nije debitovao za A reprezentaciju Srbije i samim tim ima pravo da promeni „fudbalsko državljanstvo“. Da stvar bude gora, na pitanje vezano za mogućnost da Sergej zaigra za Crnu Goru, selektor Muslin odgovara da ne bi stajao na putu 22-godišnjem fudbaleru, koji je sa mladom reprezentacijom Srbije bio šampion sveta na Novom Zelandu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari