Ruski rvači odbili da učestvuju na Olimpijskim igrama, MOK napravio svoju listu podobnih 1Foto: EPA-EFE/Robert Ghement

Ruski rvački savez saopštio je danas da su rvači iz ove zemlje, kojima je dozvoljeno da učestvuju na Olimpijskim igrama jednoglasno odbili da odu u Pariz, osuđujući „neosnovana ograničenja“.

„Ne prihvatamo nesportski princip selekcije na kojeg se oslanjao Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pri formiranju svoje liste ovlašćenih sportista i čiji je cilj da naruši jedinstvo našeg tima“, navodi se u saopštenju za javnost.

„Ruski rvači su uspeli da dobiju 16 olimpijskih licenci od 18 mogućih, pod uslovima pretnji sankcijama i neosnovanim ograničenjima“, navodi se u saopštenju.

Međutim, na listi ruskih rvača kojima je dozvoljeno učešće na Olimpijskim igrama, MOK je na kraju zadržao samo deset imena, isključujući najuspešnije, među kojima su i dvostruki olimpijski šampion Abdulrašid Sadulajev i dvostruki svetski šampion Zaur Ugujev.

Tako je „jedinstveni svet rvanja izgubio poslednju šansu da vidi takmičenje između najjačih na Olimpijskim igrama“, saopštio je Ruski rvački savez.

Lišeni zastave i himne zbog ruske invazije na Ukrajinu, mnogi ruski sportisti su već odlučili da se odreknu Olimpijskih igara, osuđujući „diskriminatorske kriterijume MOK“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari