Sa Crnogorkama za četvrtfinale 1Foto: ABA/ Mornar media pro

Za drugu pobedu na Šampionatu Evrope, naše košarkašice nisu sebi dozvolile dramatičnu završnicu, niti neke periode igre koji bi mogli da dovedu u pitanje ishod susreta.

Savladale su tim Grčke sa 85:51. Posle dve odigrane utakmice u grupi B i četiri osvojena boda, naš tim je obezbedio plasman u osminu finala, dok bi direktan plasman u četvrtfinale omogućila pobeda u duelu sa selekcijom Crne Gore (nedelja, 12 časova).

Kad neki tim ima 24 poena prednosti posle 20 minuta igre, obično je rasplet uveliko poznat. Ključna je u tom smislu bila druga četvrtina koju su reprezentativke Srbije dobile sa 23:3, za ukupnih 40:16.

Jedino suvislo pitanje pre početka ovog duela odnosilo se na sposobnost naših košarkašica da se oporave od prethodnog susreta, koje su završile samo 16 sati ranije. Odgovor je stigao brže nego što smo mogli da očekujemo.

Posle prvih pet minuta bilo je jasno ko dobija susret, samo je bilo pitanje na koji način će reprezentativke Srbije “naplatiti” kvalitet više koji imaju u odnosu na Grkinje. Petorka: Crvendakić, Dugalić, Bruks, Dabović i Krajišnik, ostvarila je predost od desetak poena (13:4), a devet poena za to vreme ubacila je Aleksandra Crvendakić.

Selektor Marina Maljković, kasnije je u igru uvodila i ostale naše igračice, trudeći se da početna prednost bude održavana bez neke velike potrebe ili zahteva da razlika bude uvećavana po svaku cenu. Prvi period završen je vođstvom Srbije 17:13.

Za drugi deo prve četvrtine i početak drugih deset minuta, videlo se opredeljenje Maljkovićeve da od igračica traži završavanje akcija šutem spolja. Dobro su naše košarkašice gradile situacije koje su im obezbeđivale slobodan šut, ali je nepreciznost bila razlog zašto razlika ne ide preko deset poena (1/8 za tri poena).

Vrativši se na igru pod košem kao produktivnijom varijantom i strategiji korišćenje prednosti u visini, pojačavši agresivnost u odbrani, Srbija je brzo, za tri minuta došla do 17 poena viška(30:13), ne dozvolivši Grkinjama da postignu poene čitavih pet i po minuta. Prve poene iz igre ubacile su tek posle osam minuta u toj četvrtini.

Čitavo drugo poluvreme, poslužilo je Marini Maljković da pruži priliku svim košarkašicama koje je povela na prvenstvo Evrope, kako bi sve “osetile” takmičarski ritam šampionata. Tako su veću minutažu dobile Janković, Dugalić i Butulija, igračice koje nisu protiv Italijanki provele puno vremena na parketu.

U svesno skraćenoj rotaciji, najviše vremena u igri bile su Jovanović, Butulija, Dugalić i Anderson, a najbolji učinak od njih imala je Dajana Butulija (11p,8sk,2as,4ukl).

Naša reprezentacija je toliko bolja od Grčke, da je rezultat na kraju samo potvrda te teze. Najbitniji timski pokazatelji svakako su, broj skokova (42 Srbija, 26 Grčka) i broj asistencija(21 Srbija, 7 Grčka)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari