Sa Dunava na Japanca 1Foto: EPA-EFE/ MARISCAL

Posle višednevnog boravka Beogradu, ispunjenog treninzima na prestoničkim terenima i ulicama, ali i mnogim pojavljivanjima bez reketa, Novak Đoković je otišao u Madrid, gde će kao deseti nosilac drugog ovosezonskog Masters turnira na šljaci danas igrati meč prvog kola sa nezgodnim Japancem Keijem Nišikorijem.

Nekada najbolji teniser sveta, a sada 12. na ATP listi, i njegov lošije rangirani kolega sa Dalekog istoka (21) stari su znanci sa 15 duela jedan protiv drugoga, od čega je srpski as dobio 13, a dve godine mlađi Nišikori svega dva. Poslednji put, na istom ovom mestu pre 12 meseci, Đoković nije morao ni da se oznoji, pošto mu se povređeni protivnik predao bez borbe u četvrtfinalu. Pre toga ga je „tukao“ čak šest puta 2016. godine (na Australija openu, u Majamiju, Madridu, Rimu, Kanadi i na završnom turniru sezone), od čega u četiri navrata u dva seta. Putevi su im se ukrštali još 2015. (u Rimu, na F8), 2014. (u Parizu i Majamiju, na F8 i US openu, gde je slavio Nišikori), 2011. u Bazelu (pobeda Japanca – 2:1) i 2010. na Rolan Garosu. Novak ima i mnogo više osvojenih titula (68:11), od čega dve baš u prestonici Španije (2012, 2016), ali nijedan od njih dvojice ne može da se pohvali dobrim rezultatima u poslednje vreme.

– Novak prolazi kroz veoma težak period. Ako mogu da mu pomognem to ću i uraditi. Oduvek smo bili dobar tim. Pomažemo mu emocionalno samim tim što smo opet sa njim na terenu, a on zna kako mi radimo… Kada je Novak prekinuo našu saradnju pre godinu dana on tada nije hteo da pobeđuje i nije hteo da trenira dovoljno. Da biste bili na vrhu sve mora da se poklopi – rekao je u izjavi za medije u svojoj zemlji Austrijanac Gebhard Fil Grič, jedan od trenera u novoj, a zapravo staroj, postavi tima srpskog sportiste, potvrdivši tako opštu teoriju da Đokovićev rezultatski pad nije došao samo kao posledica povrede lakta.

Ovog maja trofej na „Mutua Madrid Openu“ brani domaći superstar Rafael Nadal, Novakov projektovan rival u finalu. Pod uslovom da se obojica probiju do same završnice, u slučaju 30-godišnjeg Beograđanina ako savlada Nišikorija, pa (redom): pobednika meča Danil Medvedev (Rusija) – Kajl Edmund (Velika Britanija), potencijalnog rivala u osmini finala Davida Gofana, mogućeg 1/4 takmaca Grigora Dimitrova… U delu Đokovićevog žreba su takođe drugi nosilac Aleksander Zverev, kao i DŽon Izner, dok su na Nadaloovj strani Huan Martin Del Potro, Dominik Tim, Kevin Anderson, Tomaš Berdih… Novak u Madridu brani 360 poena pošto je prošle godine ispao u polufinalu. Da bi sada stigao tako daleko mora da pokaže mnogo, ali baš mnogo više nego od početka 2018, jer bi (ne računajući Australija open) gde god se pojavio veoma brzo ispadao iz trke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari