Sa jedne noge u istoriju 1Foto: EPA/ LARRY W. SMITH

Posle 19 sezona provedenih u Dalasu Dirk Novicki postao je šesti igrač u istoriji NBA lige koji je postigao preko 30,000 poena.

Utakmicu protiv Los Anđelesa Nemac je dočekao sa dvadeset poena manje od famoznog broja, a kada je početkom druge četvrtine poentirao preko Lerija Nensa Juniora i ubrzo potom ubacio i trojku publika je odgovorila ovacijama.

– Ovo je nestvarno – 30,000 poena je fenomenalno. Svaki ovakav događaj tera vas da razmislite malo o ljudima koji su vam pomogli – od trenera i Kjubana (vlasnika Dalasa) preko saigrača do navijača koji su prošli sa mnom kroz sito i rešeto. Bila je ovo sjajna vožnja i nadam se da će biti još malo košarke dok ne dođe vreme da odjašem u pravcu zalaska sunca – kazao je Novicki, koji je utakmicu završio sa 25 poena, a njegov tim trijumfovao rezultatom 122:111.

Dirk Novicki, koji se sada nalazi u društvu Karima Abdula-Džabara (38.387 poena), Karla Melouna (36.928), Kobija Brajanta (33.643), Majkla Džordana (32.292) i Vilta Čemberlena (31.419), zaigrao je u NBA ligi 1998. godine kada ga je kao devetog pika na draftu izabrao Milvoki i potom ubrzo ustupio Dalasu. Tokom proteklih 19 sezona košarkaš iz Vircburga nijednog trenutka nije želo da napusti Teksas a na sva pitanja o mogućim transferima koji su ga između ostalog selili i u LA lejkerse odgovarao je „zašto bih odlazio?“. Dugo je čekao da uzme šampionski prsten – 2011. godine Dalas je u šest utakmica bio bolji od Majamija a Novicki je izabran za MVP igrača. U intervjuu Špigelu neposredno nakon osvajanja titule nemački igrač kazao da još uvek traži savršeni šut, iako je njegov „fejd avej“ sa jedne noge obeležio ove dve decenije.

 – Ovo je za mene bio mikrokosmos jedne od najvećih karijera u istoriji NBA u 13 minuta i dve sekunde. Brižljive pripreme, potpuna posvećenost, neverovatan takmičarski duh i eksplozija u sekundi – kazao je trener Mavsa Rik Karlajl.

Posle pobede protiv Lejkersa, što je bio 16. trijumf u poslednjih 25 mečeva, Dalas se našao na trećem mestu Zapadne konferencije, a Dirk Novicki nije propustio da pomene usred slavlja da njegov tim čekaju važne utakmice protiv Bruklina i Sansa. Ipak, dozvolio je sebe malo da se opusti.

– Posle dugo vremena upravo sam popio jedan Bad lajt – kazao je Novicki.

Čestitke

Dirku Novickom čestitali su bivši saigrači i sadašnje NBA zvezde. Stiv Neš napisao je na Instangramu: „1998 nikada ne bih poverovao da će Dirk još uvek igrati za Mavse, da će biti MVP, NBA šampion i da će imati preko 30,000 koševa bez obzira na to koliko noći smo proveli u jedan na jedan, vežbajući šut.“ Čestitkama se pridružio i Lebron Džejms.

Poraz Oklahome i pored 58 koševa Vestbruka

U preostale dve utakmice Oklahoma je izgubila od Portlanda (121:126), dok je Vašington bio bolji od Finkisa (127:131). Tandersi su poraženi iako je Rasel Vestbruk imao neverovatno veče ubacivši 58 koševa, rekord karijere, devet asistencija, tri skoka i isto toliko ukradenih lopti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari