Kao grad na Savi, Šabac je oduvek imao razvijen plivački sport, što potvrđuje i čuveni međunarodni plivački maraton Jarak – Šabac, koji je uvršten u FINA kup i opstaje već četiri decenije. Uz to ovdašnji vaterpolo klub je u prvoj ligi, ali je problem što već četiri godine ne radi zatvoreni plivački bazen. Hemijska industrija Zorka održavala je plivalište, ali pošto više nije u mogućnosti vaterpolisti i drugi plivači upućeni na okolne bazene, što stvara dodatne finansijske probleme.

Tokom leta koristi se privatni bazen TSC „Krasmanovača“, nedaleko od Šapca, ali su cene više od standardnih. Za sada, postoji obećanje gradskih vlasti da će početi izgradnja zatvorenog bazena na plaži Stari grad, ali će to potrajati do naredne godine. Planirani kompleks, osim zatvorenog i plivališta za neplivače, kao i otvorenog olimpijskog bazena, koštaće oko pet miliona dinara.

I drugi bazični sport, atletika, nema adekvatne uslove za razvoj. Gradski stadion podignut je 1972. godine i tada je na rupkor stazi Dane Korica postigao rekord na 2.000 metara. Od tada je staza umnogome propala, tvrda, pa čak i sa travom na pojedinim mestima, tako da ne dozvoljava kvalitetan trening kao ni takmičenja. Uz to, na samom stadionu podignuti su brojni nelegalni objekti. Za sada se pravo rešenje ne nazire, mada se predlaže izgradnja novog gradskog stadiona, ali na zemljištu koje je otkupljeno od vojske i gde će biti novi stambeni kvart.

Iako zemljište ne bi trebalo da predstavlja problem, fudbalski stadioni u Šapcu ne zadovoljavaju osnovne potrebe. Stadion FK Mačva, kluba koji ove godine slavi devet decenija postojanja, nema pomoćni teren. Davno započeta izgradnja tribina je stala, a problem su imovinsko-pravni odnosi koje je teško ispraviti. Ostala je betonska konstrukcija sa golom armaturom, ali niko ne zna kada će tribine biti završene. Stadion FK Radničkog, takođe kluba sa višedecenijskom tradicijom, porušen je a utakmice ovog kluba, kao i ženskog fudbalskog kluba koji je osvojio treće mesto u prvoj ligi, održavaju se na terenima SC Zorka. Teren je u pristojnom stanju, ali se to ne bi moglo reći za tribine.

Naravno, najviše problem ima oko finansiranja sportskih klubova. Iz gradskog budžeta se za razne klubove izdvaja oko milion evra u zavisnosti od stepena takmičenja. Evidentno je da ima interesovanje mladih za sport ali nedostaje školska liga u raznim sportovima, a za prvenstvo Šapca u pojedinim sportovima jedva da dođu dve do tri škole. Nedavno je u Glavnoj ulici održan festival ženske odbojke gde je bilo oko hiljadu takmičarki ne samo iz Šapca već i iz drugih gradova. Ali, često se klubovi finansiraju iz članarine, tako da je na roditeljima da obezbede i opremu ali i putovanja na takmičenja. Tako u gradu ima oko dvadesetak klubova borilačkih sportova koji beleže dobre rezultate, ali nema sinhronizovanog nastupa na nivou grada. Tu su i sujete sportskih poslenika, pa se stvaraju i privatni klubovi. Istina, po broju kvalitetnih klubova u najvišim stepenima takmičenja Šabac prednjači, ali nedostaju i izuzetni rezultati i publika koja je verno pratila Metaloplastiku. Čuveni „vanzemaljci“ potekli su sa šabačke kaldrme ali su imali nesebičnu pomoć i podršku pravih zaljubljenika u sport, od svojih nastavnika i profesora fizičkog vaspitanja. Posle je sve išlo svojim tokom, a to je već priča o receptu za uspeh.

Konjički sport za primer

Da nije sve tako crno govori primer konjičkog sporta gde je iz gradskog budžeta izdvojeno nekoliko miliona dinara za uređenje tribina, staze, i drugih delova hipodroma. Konjičke trke okupe i do pet hiljada ljudi i po tome su najposećeniji sport u Šapcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari