SAD podržavaju povratak ruskih sportista na Olimpijske igre, ali pod jednim uslovom 1Foto: EPA-EFE/ FRANCK ROBICHON

Olimpijski komitet Sjedninjenih Američkih Država podržao je učešće ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, ali pod uslovom da nastupe pod neutralnom zastavom, potvrdila je predsednica OK SAD Suzan Lions.

U petak je u Lozani održan Olimpijski samit. Jedna od glavnih tema bila je razmatranje inicijative za ostanak na snazi mera zabrane takmičenja ruskim i beloruskim sportistima.

Zaključeno je da zabrana učestvovanja na takmičenjima, kao i organizacije velikih međunarodnih sportskih događaja, Rusiji i Belorusiji ostane na snazi dopunjeno zabranom korišćenja zastave, grba i himne, piše Sport Klub.

„Možda je bolno da se to prizna, ali isključivanje Rusije iz sporta nas vraća unazad. Povratak ruskih sportista je veoma važan za olimpijski pokret. Istovremeno, nastavljamo da podržavamo narod Ukrajine i ukrajinske sportiste. Sjedinjene Američke Države podržavaju želju da se pronađe rešenje za povratak na takmičenja sportsita koji celi svoj život treniraju i naporno rade, ali se protivimo tome da taj povratak bude pod nacionalnom zastavom dok su njihove države pod sankcijama“, rekla je Suzan Lions za Vol strit žurnal.

Od februara su upravo SAD bile najglasniji zagovornici suspenzije ruskim i beloruskim sportistima, a Lions sada objašnjava šta se promenilo:

„Da, u to vreme smo u potpunosti podržali odluku o suspenziji. To je bila operativna odluka koja je podelila sve u mišljenjima. Ali sada je pokrenuto pitanje da li je odluka o suspenziji i dalje opravdana, da li mere moraju da ostanu iste. Iako je situacija koja je dovela do ove odluke i dalje postoji, pitanje bezbednosti sportista više nije“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari