Saigrači u Šarlotu oduševljeni kreacijom Vasilija Micića: Vidi situacije pre nego što se dogode 1Foto: AP/Matt Kelley

Odsustvo Lamelo Bola  umnogome pomaže srpskom plejmejkeru da se nametne u Šarlot Hornetsima.

U Oklahoma Siti Tanderu jednostavno nije bilo mesta za Vasilija Micića.

Šej Gildžijus Aleksander i Džoš Gidi nametnuli su se kao lideri u timu koji se ove seozne bori za najviše moguće domete.

U takvoj konstelaicji trejd je bio potpuno logičan a izbor sredine veoma povoljan po nastavak NBA karijere Vasilija Micića.

Zajedno sa Trejem Menom stigao je u Severnu Karolinu i veoma brzo je pokazao da može biti od velike koristi treneru Stivu Klifordu.

Javnost u Americi još uvek se upoznaje sa kreacijom srpskog organizatora igre, baš kao i njegovi saigrači koji su oduševljeni načinom na koji Micić razume košarku kao igru.

Nekadašnjem košarkašu Crvene zvezde, Žalgirisa, Efesa potrefilo se i da Lamelo Bol bude odsutan zbog povrede, a vremenom je i Trej men otpao zbog zdravstvenih problema.

S tim u vezi, Micić maksimalno koristi više prostora i veću minutažu. U februaru je u proseku beležio 13,8 poena i 6,2 asistencije, a u poslednjem porazu od Detroita postigao je 11 poena, uz sedam asistencija i pet skokova.

– I dalje se pronalazim. Sve je mešavina situacije koja me je zatekla. Imamo dosta povređenih igrača i to je nešto što mi je otvorilo veliki prostor u pogledu minutaže. Ali u isto vreme imam 30 godina i već sam nekako oblikovao svoju igru. Dolazim posle pet dogina igranja na isti način. Dakle, nije lako prilagoditi se da bi se uklopio u tim kome je potrebno više kreatora ili dodavača – šta god da je. Pokušavam da pronađem miks, da budem agresivan, da postižem poene. Ali u isto vreme da igram na pravi način – objasnio je američkoj javnosti Micić kako se trenutno oseća i snalazi u novom sistemu.

– Pokušavam da budem agresivan, da dođem do reketa, da pronađem otvorenog čoveka. Imamo mnogo talenta i tako pokušavam da postignem balans. Ponekad, ako postoji prostor, idem na koš, jer ne želim da misle da sam samo dodavač, nažalost u modernoj košarci ne možete više tako da igrate. Morate biti sposobni za više. Radim svaki dan na svojim veštinama. Čak i sada radim iste stvari na kojima sam radio sa 20 godina. Dakle, mogu da budem sve bolji i bolji u različitim stilovima i različitim delovima terena. Želim da ostanem opasan po koš, ali i da održim balans u svojoj igri.

Njegovi saigrači su prijatno iznenađeni košarkaškim veštinama novog plejmejkera, kao i načinom na koji razume igru.

– Ima visok IQ. Kada stvari na terenu postanu komplikovane, on će ući i promeniti tempo igre. Vidi stvari pre nego što se dogode. Čita situacije, čita sve u napadu. Odličan je za nas – poručio je Majls Bridžis, jedan od starosedelaca u Šarlotu.

– Teško je, jer postoje određeni problemi u komunikaciji, ali on brzo kapira stvari. Ne možete da se ljutite na njega jer radi sjajan posao u organizaciji tima. To je sve što možemo da tražimo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari