Ski skokovi su jedini sport na svetu u kome se takmičari istovremeno bore sa silom gravitacije, snagom vetra, nesvesnim strahom, savlađivanjem visine i težnjom da njihov stil letenja u estetskom smislu zadovolji istančan ukus komisije.

 U prazničnim danima na isteku stare godine novogodišnjom turnejom Četiri skakaonice Nemačka i Austrija postaće epicentar sportskih dešavanja na Starom kontinentu. Najbolji „visokoletači“ u rasponu od nedelju dana, na četiri skakaonice pokazaće zbog čega njihov način letenja podseća na graciozan balet u vazduhu.

Pedesetosmo izdanje turneje počinje 29. decembra u nemačkom Oberstdorfu. Prvog dana 2010. takmičenje će se održati na olimpijskoj skakaonici u Garmiš-Parterkirhenu. Nakon Nemačke uslediće austrijski deo turneje. Insbruk će biti domaćin 3. januara, dok će poslednja skakaonica u Bišoshofenu 6. januara promovisati najboljeg skakača u godini.

Najviše šanse za trijumf na Turneji imaju Gregor Šliernzauer i Simon Aman. Njihove računice mogu pomrsiti mnogo iskusniji Adam Mališ, Tomas Morgenster i branilac prošlogodišnjeg naslova Volfgang Lojcl. U sazvežđu navedenih takmičara bez ikakve sumnje najveća zvezda biće povratnik petostruki osvajač Novogodišnje turneje Jani Ahonen.

Osim sportskog takmičenje Četiri skakonice imaju i simboličan značaj u svetu ski skakača. Naime, ukupan trijumf na Novogodišnjoj turneji može se meriti sa osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama.

Svaka, od četiri skakaonice ima neke svoje specifične karakteristike. Zbog nagiba, dužine zaletanja i sletanja, kao i strujanja vetrova samo je Nemac Sven Hanavald uspeo da u jednoj sezoni trijumfuje na sva četiri takmičenja, što dovoljno govori o težini poduhvata.

Uz bogate novčane nagrade, brojnu publiku i atraktivan propratni program, Novogodišnja turneja četiri skakonice spada u red najznačajnijih svetskih takmičenja u kome su znanje, viteštvo i hrabrost smešteni u samo nekoliko sekundi, koliko traje neopisiv let ski skakača koji prkose zakonima prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari