Samo za čuvanje obraza 1

Mlade fudbalske selekcije Srbije i Španije ne mogu ništa suštinski da poprave ili pokvare u svom večerašnjem meču zadnjeg kola B grupe Evropskog prvenstva za igrače do 21. godine, pa ni jedni ni drugi ne ulaze s rezultatskim imperativom u duel u Bidgošću.

Posle poraza od Portugala (0:2) i remija s Makedonijom (2:2), naši Orlići ne mogu ni u jednoj varijant u nokaut fazu, dok je Crvena furija s dve pobede na vreme opravdala ulogu favorita i prva od svih 12 učesnika takmičenja u Poljskoj otišla u Top 4.

Što ne znači da ih je briga kako će odigrati i šta će uraditi u tih 90 minuta. Šta više, obe ekipe imaju svoje specifične motive. Eventualni trijumf izabranika Nenada Lalatovića bio bi Pirov, ali bi barem ublažio gorak ukus posle teškog sunovrata generacije krcate osvajačima omladinske svetske i kontinentalne titule, od pre dve odnosno četiri leta, jer bi uspeh protiv tako moćnog tima makar dao privid da su se samo zbog loše realizacije ili, kako igrači vole da kažu, loše sreće, a ne još ponečeg brže vratili sa EP nego što su na njega otišli. Sve to bez četvorice igrača. Aleksandra Čavrića i Milana Gajića su povrede izbacile iz stroja, a Marka Grujića i Radovana Pankova kartoni.

Španci nemaju većih kadrovskih problema, pritom su uigrani i odličnoj formi, a uz sve to željni revanša za poraz u baraž dvomeču za prošlo prvenstvo Evrope. U Jagodini su Miloš Veljković, Uroš Đurđević i Čavrić (iz sadašnje postave mladih) s drugim momcima iz tadašnje postave odigrali bez golova, a onda u revanšu u Kadizu autogolom Saula Nigueza u prvom poluvremenu i pogotkom Filipa Kostića u nadoknadi vremena (1:2) priredili prvoklasnu senzaciju, ostavivši bez krune aktuelnog vladara Evrope. Što je bio veliki udarac za fudbalsku naciju sa (posle Italije) najviše šampionskih naslova u ovoj kategoriji (4), neprikosnovenu od 2011. godine do tih 180 minuta, pa Španci od tada vrebaju šansu za osvetu.

I to isti selektor i skoro isti sastav igrača, od kojih su u međuvremenu mnogi daleko odmakli u pravljenju karijera, pa nisu bez razloga prvi na listi aktera šampionata u Poljskoj, po tržišnoj vrednosti.

– Nemam momcima šta da zamerim, jer su hteli najbolje i mnogo pokušavali, ali nisu imali sreće. Primili smo četiri gola iz pet šuteva protivnika, a dali samo dva iz najmanje sedam, osam stopostotnih prilika. Pa, problemi sa povredama… Uz to sam s mojim saradnicima doveden samo da odradimo ove tri utakmice. Jako je bilo teško da se nešto menja za tako kratko vreme. Drago mi je, ipak, kada od stručnih ljudi iz UEFA čujem da smo igrom zaslužili najmanje četiri boda – rekao je selektor Nenad Lalatović glasilu Evropske fudbalske federacije, uoči oproštaja od šampionata 2017.

Crvena furija uspešnija

Srbija (plus zemlje čiji je pravni naslednik) i Španija su kroz razne periode istorije odigrale 12 međusobnih utakmica u ovom uzrastu. Naša selekcija je slavila četiri puta, protivnik u šest navrata, a dva susreta su završena bez pobednika. Uz gol razliku 12:10 u korist Španaca.

Uroš Đurđević: Pobeda za kraj

– Biće lakše i nama i ljudima u Savezu i Srbiji ako budemo završili ovaj ciklus s pobedom i četiri osvojena boda. Drugačije je kada pobedite Španiju, koja je po mom mišljenju favorit uz Nemačku za osvajanje Evropskog prvenstva – nada se časnom odlasku sa EP kapiten Orlića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari