Svetskom prvaku se ne silazi sa planetarnog trona. Herojskom pobedom nad najvećim rivalom Mađarskom, u dramatičnom okršaju dostojnom dve najtrofejnije vaterpolo nacije, posle očajne prve dve četvrtine, vaskrsnuća u „drugom poluvremenu“ večitog derbija i šahovski dobijenih produžetaka, Srbija je otplivala u finale 14. SP u Šangaju – 15:14 (1:2, 5:7, 3:3, 4:1, 1:0, 1:1). Olimpijski prvak je tako još jednom potonuo u pokušaju da se domogne prvog svetskog zlata posle osam leta, dok će branilac titule, s već osiguranim mestom na pobedničkom postolju, trofejom ovogodišnje Svetske lige i viziranim učešćem na londonskim OI, sutra protiv evropskog vicešampiona Italije probati da se „milioniti“ put u svojoj istoriji okiti najsjajnijom medaljom s velikih takmičenja.


SRBIJA – MAĐARSKA 15:14 (1:2, 5:7, 3:3, 4:1, 1:0, 1:1)

BAZEN: Natatorijum. GLEDALACA: 2. 500. SUDIJE: Margeta (Slovenija), Stavridis (Grčka). IGRAČ VIŠE: Srbija 19 (7), Mađarska 14 (8).

SRBIJA: Soro, Avramović, Gocić 1, Udovičić 1, Ćuk 1, D. Pijetlović 1, Nikić 2, Aleksić 1, Rađen, Filipović 3, Prlainović 3, Mitrović 2, G. Pijetlović.

MAĐARSKA: Nađi, G. Nađi, Madaraš 4, De.Varga 1, Sivoš 1, Hošnjanski 1, Kiš 1, Ž. Varga, Da.Varga 2, Biroš 1, Štajnmec 1, Harai 2, Seči.

 

A, moglo je biti obrnuto. „Plavi delfini“ su poveli s 1:0, a onda stali. Poznati napad Mađara dobio je bitku s čuvenom odbranom Srba. Bez potrebne koordinacije, brze reakcije i čvrstine u polju ispred Sorove mreže, naša selekcija se kao list na vetru povijala pod naletima agresivnih i preciznih komšija. U tih 16 minuta gotovo da nije bilo igrača u ekipi selektora Kemenjija bez hica u metu, golovi su padali iz igre i sa distance, u situacijama s čovekom više i brojčanog egala, a mađarska prednost je varirala od tri do velika četiri pogotka. Sve je mirisalo na tužan oproštaj od krune.

A, onda su puleni selektora Udovičića pokazali od kakvog su kova. Umesto već viđene kapitulacije, naši vaterpolisti izabrali su borbu do poslednjeg daha. Iz samo njima znanih rezervi, na kraju prenaporne sezone, izvukli su još malo snage, volje i taktičkih rešenja, polako i strpljivo navodeći vodu na svoju vodenicu. U isto vreme su proradili defanziva i završnica, protivnik nije znao šta ga je snašlo, pa je minus iz minuta u minut bio sve manji, da bi ga Aleksić 4 minuta i 29 sekundi pre kraja regularnog dela sasvim anulirao (13:13). Filipović je potom, u prva tri bonus minuta, najavio novo potapanje Mađarske, Varga ju je u nastavku vratio na površinu, ali samo do veštog šuta Stefana Mitrovića, 44 sekunde pre zadnjeg sudijskog zvižduka, koji je Mađarsku poslao u borbu za treće mesto. Za neopisivu sreću svoje karakterne i kao jedan složne družine, odnosno ponos nacije.

Dejan Udovičić: Ova ekipa ima srce

– Neverovatan meč, velika pobeda. Nismo ličili na sebe u prve dve četvrtine, primili smo nestvarnih sedam pogodaka u drugih osam minuta, a u napadu hteli da damo četiri gola iz jednog napada. Kada smo shvatili da ih možemo stići samo mirnom igrom, stvari su počele da se okreću. Verovali smo u sebe, bodrili se međusobno i na kraju zasluženo slavili. Možda danas nismo bili bolji od Mađara, koji su se 40 dana pripremali za ovaj meč, ali imamo nešto što ni oni ni drugi nemaju. Ova ekipa ima srce, zajednički duh i pobednički mentalitet – ističe selektor Srbije Dejan Udovičić.

Vanja Udovičić: Velika škola

– Sve je ovo velika škola za nas. Moramo uvek da budemo ovako složni, i kada ide i kada nam ne ide. Nije lako igrati tri turnira u mesec dana, zato se na ovom prvenstvu još nismo pokazali u pravom izdanju. Nismo to bili ni u prve tri četvrtine ovog meča, ali nismo prestali da verujemo u preokret. Kada ovako dobiješ meč s takvom silom onda si stvarno jak – kaže naš kapiten Vanja Udovičić.

Duško Pijetlović: Presudila motivacija

– Današnja pobeda je dokaz da smo stasali za velike utakmice. Počeli smo loše, bez potrebne želje i neophodne koncentracije. Tek kada smo videli da nas mogu poniziti, shvatili smo da ne smemo da budemo prepotentni. Polako smo ih stizali, a kada smo došli na dva gola, presudila je naša veća motivacija – misli srpski centar Duško Pijetlović.

Velibor Sovrović: Neverovatna generacija

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije Velibor Sovrović posle meča je grlio igrače i članove stručnog štaba, s razlogom sipajući komplimente na račun pobednika.

– Neverovatan meč neverovatne generacije. Ovakva pobeda je dokaz ljudske zrelosti ovih momaka. Smatrali su razni „stručnjaci“ da je zlato u Rimu slučajno, a treće mesto u Evropi neuspeh. Kažu da se bavimo dosadnim sportom. Stalno su nas nipodaštavali. Baš me zanima šta će sada da pričaju – pita se prvi čovek najtrofejnijeg kolektivnog sporta u našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari