Najbolja vaterpolo reprezentacija Srbije pobedom je počela odbranu titulu planetarnog vladara, pošto je juče, u prvom kolu B grupe 14. Svetskog prvenstva u Šangaju, očekivano lako i ubedljivo savladala autsajdersku selekciju domaćina takmičenja – 17:5 (5:1, 3:0, 2:2, 7:2).


BAZEN: Natatorijum. GLEDALACA: 500. SUDIJE: Korežma (Poljska) i Remet (Holandija). IGRAČ VIŠE: Srbija 10 (4), Kina 9 (2). PETERCI: Kina 1 (1).

KINA: Ge, Hu 1, Tan, Vang, Ksi 1, Leng 1, Vuo, Ženg 1, Đijang, Čai, Li, Jang, Pan 1.

SRBIJA: Soro, Rađen, Nikić, D. Pijetlović 2, Gocić, Udovičić 3, Prlainović 2, Filipović 3, Avramović 1, Ćuk 2, Aleksić 2, G. Pijetlović, Mitrović 2.

 

Nisu izabranici selektora Dejana Udovičića odigrali punom snagom, niti je bilo potrebe za maksimalnim trošenjem protiv još uvek samo ambiciozne azijske ekipe, nisu briljirali ni s igračem više ni u situacijama brojčanog minusa u bazenu, ali im je i toliko uložene energije bilo više nego dovoljno za sigurne bodove i goleadu na premijeri SP. Fizički, tehnički, taktički i iskustveno nedorasli rival trudio se koliko je mogao da pretrp što podnošljiviji poraz od onih u nedavnoj Svetskoj ligi i na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008, ali je jedan od prvih favorita za medalja ozbiljno odradio ovaj praktično zvanični šuterski trening, pa su „plavi delfini“ na smenu „torpedovali“ kineski lađu.

Osim u trećoj četvrtini, kada su na talasu nešto opuštenije igre protivnika izvukli remi, Kinezi su svako malo vadili loptu iz svoje mreže. Najčešće posle šuteva najefikasnijeg tandema utakmice Udovičića i Filipovića (3), koje su u stopu pratili dvostruki strelci Aleksić, D. Pijetlović, Čuk, Mitrović i Prlainović, a metu je jednom pronašao i Avramović. Čast „kosookih“ spasila je petorka Hu, Ksi, Leng, Ženg, Pan.

Igra, forma i trofejne ambicije „plavih delfina“ sutra će biti na daleko većem iskušenju, jer će im sledeći protivnik biti uvek nezgodna Rumunija. Komšije su inače startovale minimalnim porazom od vrlo dobre Australije (8:9).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari