Šampionski start Đokovića na Vimbldonu, kiša i pauza ostavili Kaćina malo duže u igri 1 EPA-EFE/NEIL HALL

Pedro Kaćin je pokušao sve što je bilo do njega da istestira formu Novaka Đokovića na startu ovosezonskog Vimbldona. Da nije bilo pauze duže od sat vremena zbog kiše, Argentinac bi debi na londonskoj travi pamtio po tome što je bio deo uvodne epizode sedmostrukog šampiona Vimbldona u pohodu ka istorijskoj tituli – 3:0 (6:3, 6:3, 7:6).

Kaćin je predstavnik klasične španske škole tenisa poznate po igračima koji najbolje partije pružaju na šljaci.

Današnji meč na centralnom terenu Vimbldona bio mu je tek drugi u karijeri na najbržoj podlozi, kada je reč o glavnom žrebu.

Uspeo je 28-godišnji teniser da prvi napravi brejk, međutim, Novak je brzo uzvratio na 2:2 a potom vešto čekao da Kaćinu popusti preciznost prvog servisa.

Dočekao je Đoković takav trenutak u osmom gemu, imao je čak tri brejk lopte, a treću je i pretvorio u kapitalno vođstvo u prvom delu meča.

Taman kada se činilo da se Srbin razbudio, usledila je neplanirano duga pauza prouzrokovana kišom. Organizator je osetno podbacio, predugo je čekao sa postavljanjem krova, a potom je ventilacija zatajila u smislu da se trava duga sušila i da je na jednom delu terena bila preterano vlažna.

Novak nije klonuo duhom u tom intermecu, naprotiv. Zbijao je šale sa organizatorima tokom pauze koja je vremenom probila sat vremena strpljenja obojice tenisera.

Izlazili su glavni protagonisti više puta na teren, prelazili rukama, Novak je čak i peškirom pokušao da osuši problematične delove terena što je oduševilo publiku.

Njegove aplauze zalužili su momci zaduženi za održavanje terena kada su nekom vrtom fena krenuli da suše travu.

Na kraju je krov podignut, a posle nekih sat i 40 minuta meč je mogao da bude nastavljen.

Videlo se i u drugom setu da se Kaćin muči na travi. Neretko je kasnio prilikom udaraca, u samom postavljanju na lopticu, a naročito je problema imao na svom bekhendu.

Đoković je bez većih problema poveo sa 2:0 u setovima. Odmah je oduzeo servis rivala na startu seta, a potom ga je matirao drugim brejkom na samom kraju pomenutog dela meča.

Stigao je Đoković na Vimbldon kao petostruki uzastopni šampion, odnosno sedmostruki u zbiru svih osvojenih pehara na najvećem turniru na svetu.

Dugih šest godina Nole nije poražen u Londonu i sa takvom statistikom jednostavno nije želeo da se već na startu turnira, ove sezone, nešto duže zadržava na centralnom terenu.

Nije Novak imao problema na svom servis gemu, ali se i Kaćin dobro držao u tom smislu. Nije dozvolio da nalik scenariju u prva dva seta, na 4:3 za Srbina izgubi gem na svoj servis. Odigrao je vrlo zrelo i sigurno tako da je u desetom gemu servirao za ostanak u meču.

Ostali su obojica sigurni na servisima sve do taj-brejka u kojem je Đoković rutinirao rivala. Odmah je napravio dva mini-brejka za 3:0 zatim je poveo sa 5:1 što je bila kapitalna prednost za konačnih 7:4.

Uspeo je Novak da ove sezone trijumfuje u 16. taj-brejku od ukupno 20 koliko ih je odigrao.

Novak je vezao 29. pobedu na Vimbldonu.

U narednom kolu, sedmostruki šampion Vimbldona sastaće se sa Australijancem Džordanom Tompsonom, 70. igračem na svetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari