Sastanak Čeferina i Laporte oko projekta Superlige sledećeg petka u Torinu 1Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Đoan Laporta, predsednik FK Barselona, i Aleksander Čeferin, predsednik UEFA, sastaće se sledećeg petka u Torinu, uoči finala ženske Lige šampiona, koje će Barselona igrati protiv Olimpika iz Liona, javljaju španski mediji.

Laporta će u četvrtak biti u Beogradu, gde će košarkaši Barselone igrati polufinale Evrolige protiv Real Madrida, a sutradan će avionom otići u Torino, gde će se uoči finala ženske Lige šampiona, sastati sa predsednikom UEFA.

Pored svečane večere koju je UEFA organizovala za čelnike oba kluba – finalista, Laportina namera je da Čeferinu približi pozicije nakon otvorenog „rata“ oko projekta Superlige.

Pre godinu dana, posle unakrsne vatre u izjavama, obojica su bila veoma hladna u loži na stadionu u Geteborgu, gde je ženska ekipa Barselone trijumfovala u svom prvom finalu Lige šampiona protiv Čelsija.

Sada, 365 dana kasnije, cilj je izgladiti sukob.

Iako projekat Superlige još nije zvanično propao, Laporta želi da natera Čeferina da uvidi potrebu da UEFA bude velikodušnija prema klubovima kako bi takmičenje Liga šampiona nastavila da postoji u formatu kakvom ga poznajemo već nekoliko decenija.

Projekat Superlige nastao je iz revolta i nezadovoljstva velikih evropskih klubova koji su kao glavni protagonisti Lige šampiona gledali kako deo finansijskog „kolača“ od takmičenja uzima UEFA.

Stoga će Laporta insistirati na potrebi preispitivanja odluke kada je u pitanju podela profita od takmičenja.

Kako prenose španski mediji, samo na ovaj način, ako bi Čeferin bio voljan da UEFA postane „velikodušnija“ prema evropskim gigantima, Barsa bi mogla da preispita svoju poziciju u pogledu toga da li će želeti da učestvuje u Superligi ili ne.

Barselona je jasna u odluci da mora da vodi računa o sopstvenim interesima, a sada i još više otkako se nalazi u delikatnoj ekonomskoj situaciji zbog pandemije korona virusa koji je pogodio čitav svet, pa i sportski sektor samim tim.

Shodno tome, ako UEFA pristane na dijalog i značajno poboljša postojeće dogovorene uslove, Barselona ne bi imala problema da se povuče iz Superlige. Ali za ovo, onaj ko mora da učini korak dobre volje je Čeferin sledećeg petka u Torinu, zaključuju španski mediji u svojoj analizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari