Saudijska Arabija optužena za zlostavljanje radnika migranata uoči odluke FIFA o domaćinu Svetskog prvenstva u fudbalu 1Foto: EPA/STEFFEN SCHMIDT

Svetska grupa sindikata optužila je Saudijsku Arabiju za zlostavljanje radnika migranata u žalbi koju je danas podnela Međunarodnoj organizaciji rada, u trenutku kada se Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) sprema da potvrdi izbor te zemlje za domaćina Svetskog prvenstva 2034. godine.

Tužbu je poslala Globalna sindikalna federacija demokratskih i slobodnih sindikata u građevinarstvu, građevinskom materijalu, drvnoj, šumarskoj i srodnim industrijama.

Ta organizacija pozvala je Međunarodnu organizaciju rada da istraži Saudijsku Arabiju zbog „teških kršenja ljudskih prava i krađi plata“, za koje se navodi da su uticale na najmanje 21.000 radnika tokom prethodne decenije.

„Žalba naglašava eksploatatorske uslove života i rada među ogromnom radnom snagom migranata u zemlji, za koji organizacija navodi da su slični prinudnom radu“, navodi se u saopštenju BWI.

U žalbi su i navodi o traženim nezakonitim naknadama za zapošljavanje, oduzetim platama i pasošima, ograničenja za radnike koji napuštaju posao, kao i fizičko i seksualno nasilje „posebno nad ženama i radnicama u domaćinstvu“.

Navodi se kršenje pravila Međunarodne organizacije rada o prinudnom radu, slobodi udruživanja i kolektivnom pregovaranju.

Međunarodna organizacija rada primila je sličnu tužbu pre deset godina protiv domaćina Svetskog fudbalskog prvenstva 2022. godine u Kataru, kome je takođe bila potrebna velika izgradnja stadiona i saobraćajnih projekata.

Katar se suočio sa kontrolom svoje radne prakse, pre nego što ga je FIFA 2010. godine izabrala za domaćina Mundijala. Katar je radio sa Međunarodnom organizacijom rada na popravljanju prakse i uslova rada.

FIFA je sada pod pritiskom da izbegne slične greške i radi sa nezavisnim stručnjacima kako bi iskoristila uticaj koji ima u Saudijskoj Arabiji da se izbegne sličan scenario.

Saudijska Arabija će gotovo sigurno dobiti domaćinstvo Svetskog prvenstva 2034. godine, ali mora da podnese zvaničnu kandidaturu u julu. Očekuje se da će biti jedini kandidat na glasanju 11. decembra.
BWI je saopštio da se u tužbi protiv Saudijske Arabije zahteva hitna pažnja FIFA i međunarodne zajednice.

FIFA od kandidata za domaćina Svetskog prvenstva traži da se pridržavaju nezavisne procene ljudskih prava i da obezbede da domaćinstvo turnira ne uključuje negativne uticaje na međunarodno priznata ljudska prava, uključujući i radna prava.

Saudijska Arabija mora da izgradi još deset od 14 stadiona na kojima će se igrati 104 utakmice za Mundijal na kome će učestvovati 48 reprezentacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari