Sećate li se Bernara Kazonija iz Barija: Orlean ga suspendovao jer su ga igrači optužili za rasizam 1Foto: EPA/Tamas Kovacs

Bernar Kazoni (62), stameni odbrambeni fudbaler Marselja iz finala Kupa šampiona s Crvenom zvezdom u Bariju 1991, strelac prvog gola za francuski tim na penale (prethodno Stevan Stojanović odbranio šut Manuela Amorosa), uplovio je posle igračke karijere u trenerske vode.

Letos je postavljen za trenera trećeligaša Orleana s ugovorom na dve godine. Sva je prilika da su mu dani na njegovoj klupi odbrojani.

Biće pod suspenzijom dok se u klubu ne sprovede istraga, jer su ga igrači optužili za rasizam.

„Na treningu smo se podelili u dve grupe po pet. Moj tim je bio samo od crnih igrača. Trener je rekao da nama i nisu potrebni markeri da se razlikujemo od druge petorice pošto smo mi ionako crni. Bio sam šokiran“, opisao je jedan od igrača Kazonijevu rasističku retoriku.

„Mislio sam na boju dresa, a ne na boju kože. Rekao sam ostalima da ne moraju da nose ni žute ni narandžaste markere jer su ovi drugi crni. Sve vrlo jednostavno“, objasnio je Kazoni.

Na pitanje jednog novinara da li je tačno da je jednom u kontekstu boje kože izgovorio „crni prdež“, nekadašnji fudbaler je odgovorio potvrdno.

„U svlačionici sam prošao pored trojice crnih igrača. Jedan od njih je pustio gasove. Rekao sam u šali da je to crni prdež. Šalu su prihvatili. Smejali su se na moju opasku“.

Kazoni uvereva da mu nije bilo ni na kraj pameti da u prelaznom roku „pobeljuje“ tim i da je sve urađeno u dogovoru sa skautima kluba i na njihovu preporuku.

Trener Orleana je siguran da ga igrači potkopavaju.

„Siguran sam u to. To u klubu traje već tri-četiri godine. I drugi treneri su imali problem. U svojoj 40-godišnjoj karijeri nikada nisam doživeo tako nešto, ni kao igrač. Odrastao sam u hostelu. Delio sam sobu s muslimanima. Kao trener radio sam u Alžiru i Maroku. Slavio sam s drugima Kurban  bajram i Ramazan, čitao sam Kuran. Dobrodošao sam u svim zemljama u kojima sam bio. Iz Magreba me pozivaju da se vratim, jer ne mogu da veruju šza mi se dešava“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari