Selektor Srbije o Dancima: Ne prihvatam da su bolji, nema predaje 1Foto: STARSPORT

Dragan Stojković ubeđen da njegovi puleni mogu da dođu do tri boda u poslednjem kolu grupne faze na Evropskom prvenstvu.

„Orlovi“ se nalaze u teškoj poziciji pred poslednje kolo u grupi. Trijumf nad Dancima jedina je računica prema kojoj bi izabranici selektora Dragana Stojkovića obezbedili plasman u osminu finala.

Iako je igra u prve dve utakmice bila daleko od željene, šef struke „orlova“ ubeđen je da njegovi izabranici mogu da savladaju Dansku.

– Mora da bude optimizam. Nema mesta za negativu. Ne priznajem da su Danci bolji, ne prihvatam. Nema predaje. Sutra imamo slobodan dan, da se igrači vide sa porodicom.  Naravno da idemo na pobedu. Nisu oni pali sa Marsa. Daćemo poslednju ka krvi da dođemo doo cilja. Idemo na pobedu, šta ste vi mislili- nepreomenjenog je razmišljanja selektor Stojković.

Ne samo što su igrali poprilično slabo, neretko se dešavalo da protiv Engleske i Slovenije fudbaleri Srbije izgledaju previše nervozno, da lako odustanu od nekog duela, odnosno da prečesto gestikuliraju jedni ka drugima.

– Iskren da vam budem ne vidim nervozu. Ne znam našta mislite. Prirodna je reakcija da se neko iznervira zbog greške. Ne vidim nervozu protiv tima. Nije korektno da imenujemo igrače koji su pogrešili. Svi smo u funkciji tima i tu nema milimetar odstupanja. Mi smo krenuli 28. maja. Za taj period nismo imali nijedan jedan problem. Nije lako biti 25 dana zajedno. Može da dođe do raznih stvari. Stvorili smo atmosferu, nastavili smo da je čuvamo. Nema predaje. Tu su stvari koji poštujem. Ne moram da gasim požare, svi smo zajedno ovde. Ljudi mogu da budu ponosni na igrače. Nismo mi Bogom dani da nam rival ne šutira na gol, da ne može da se dodaje. Ovo je otvorena igra. Mi juče nismo želeli da izgubimo, nismo se mirili sa tim. I onda se desi gol kao nagrada za sve što si do tada uradio.

Javnost je ostala u neverici zbog načina na koji je Slovenija došla u vođstvo. Neznanje ili nesigurnost Gaćinovića kod pasa, a zatim i indolentnost Sergeja Milinkovića Savića u situaciji kada je morao da isprati desnog beka protivničke reprezentacije koji se neometano kretao od svog do gola Srbije i na kraju lako matirao Rajkovića.

– Ima vremena da pričamo o tome. Nema potrebe, sada o tome. Svesni su svojih grešaka. Kada izgubite loptu morate da idete u sprint. Video sam da je Mijat bio ljut. Verovatno zbog greške. Što se Sergeja tiče, on je po gabaritu takav kakav je. Ne možemo da očekujemo da se brzo vrati. Odbrana je tu dobro markirala, ali se bek ubacio i bio metar ispred Sergeja. Tada smo izgubili čistu loptu, onda očekujete da ćete biti na mukama da odbranite gol. Svi mogu da pogreše. To su momenti, kao da je Luka Jović orimio loptu protiv Engleza. To bi bio gol.

Uveren je selektor da će fudbaleri Srbije biti izuzetno motivisani pritiv Danske. Ostavio je i mogućnost da napravi neko kadrovsko ili taktičko iznenađenje u utorak.

– Nećemo ništa menjati oko motivacije. Motivisanost je na najvišem mogućem nivou. Kada primite gol, kada se izgubi lopta na otvorenom prostoru, naravno da morate da vodite računa da ne pravite greške. Odbrana je bila fenomenalna, poštovali su zahteve, u fizičkom smislu… Bili su na nivou. Neću javno da kritikujem igrače, to se dešava. Ja nemam zapisano na papiru koga ću da ubacim koga neću. Vama tempo igre dovoditi do toga da vučete neke poteze. Imate trenere koji menjaju poziciju za poziciju. Ne zanima ih šta se dešava na terenu. Ja gledam da doprinesem izmenama da budemo opasniji i svežiji. Neko će reći kako ste osetili da ubacite Luku Jovića. On je ušao da donese nešto, dao je zlata vredan gol.

Šefu struke reprezentacije Srbije ne smeta konstatacija fudbalske javnosti u Srbiji da je golman Predrag Rajković najbolji pojedinac „orlova“ u prva dva kola.

– Mi se trudimo ili ja se trudim da igra najbolji tim. Konstatacija da je naš golman najbolji igrač – to je lep kompliment za njega. Meni je drago da je on u super formi i da svoj deo posla radi na najbolji mogući način. Sa druge strane slažem se da je naš početak konfuzan. To se radi o 20 minuta, nije poluvreme. Imamo problem da uhvatimo igru i da pas bude tečniji. Ali radimo na tome, stalno pričamo na sastancima. Očekujem da budemo u ritmu 90 minuta, ali imate i protivnika sa stilom. Oni isto žele da dominiraju i da imaju kontrolu. Najbitnije da pronađemo da nađemo naš stil igre i kroz pas igru dolazimo do akcija.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari