Porazom u Budimpešti Srbija bez izbora, pobeda nad Crnom Gorom imperativ, Mađarska na Evropskom prvenstvu (2:1) 1EPA-EFE/Zsolt Czegledi HUNGARY OUT

Uprkos inicijativi u drugom poluvremenu, stvorenim šansama, pogođenim stativama i poništenim golovima Mitrovića, fudbaleri Srbije porazom u Budimpešti ugrozili plasman na Evropsko prvenstvo (2:1). Mađari posle večerašnjeg trijumfa već na šampionatu Starog kontinenta. „Orlovi“ za tri dana moraju da pobede reprezentaciju Crne Gore kako bi ostali u trci za drugo mesto.

Fudbaleri Srbije i dalje imaju inicijativu. Mađari prete iz kontre, u jednoj takvoj Varga pogodio prečku. „Orlovi“ odmah potom, iz prekida, vezano preko Tadića i Pavlovića pogađali stativu. Domaćin mogao do ubedljivijeg vođstva ali Bola loše šutirao sa par metara (2:1).

Srbija mnogo bolja na početku drugog polovremena; čak dva gola Mitrovića poništena zbog milimetarskih ofsajda u kojima su bili Sergej Milinković Savić i Dušan Tadić. Sve to se desilo do 54. minuta (2:1).

Selektor Dragan Stojković priznao grešku, na poluvremenu se vratio u formaciju sa trojicom pozadi, ubacio Dušana Tadića i Filipa Kostića a iz igre izveo bekove Strahinju Erakovića i Aleksu Terzića (2:1).

U teškoj su poziciji fudbaleri Srbije posle prvih 45 minuta utakmice na Puškaš areni. Nakon drugog vođstva Mađarske, posle prelepog gola Rolanda Šalaja, „orlovi“ imali incijativu i dve solidne šanse preko Živkovića i Gudelja ali nijedna nije bila toliko dobra da bi se Deneš Dibuš na golu domaćina ozbiljnije preznojio (2:1). Srbija najviše problema ima po levoj strani sa koje je Nego oba puta probio kod golova Mađarske. Aleksa Terzić najviše podbacio u poslednjoj liniji reprezentacije Srbije

Domaćin do vođstva došao u 20. minutu nakon što se Nego iskrao Terziću po desnoj strani, a potom maestralno centrirao. Na loptu je naleteo Varga i lako matirao Vanju Milinkovića Savića.

U novoj formaciji, fudbaleri Srbije igrali su maohm sporo i bezidejno, tek sa ponekim „izlivima“ kreacije. Sergej Milinković Savić bio je pozicioniran na mesto koje pokriva Tadić, međutim u prvih 45 minuta nije bio kreativan.

Srbija je do izjednačenja došla u 33. minutu kada je na odličan centaršut Živkovića posle kornera Pavlović izvanredno odreaogvao i udarcem glavom matirao golmana Mađarske. Nažalost, samo minut kasnije Mađari su ponovo poveli prelepim golom Šalaja.

Ponovo je akcije krenula po desnoj strani napada, opet je Nego bio pretežak za čuvanje Aleksi Terziću. Na njegovo loše postavljanje, nadovezala se konfuzna reakcija Gudelja koju je iskoristio fudbaler Frajburga i prelepom parabolom matirao je nemoćnog Vanju.

Tek posle drugog vođstva domaćina, Srbija je preuzela incijativu, maksimalno pomerila linije ka protivničkoj polovini, ali su Živković i Gudelj imali solidne šanse do odlaska na veliki odmor.

Reprezentacija Srbije u Budimpešti zaigrala sa četvoricom pozadi, Sergej Milinković Savić „glumi“ Dušana Tadića. Bez većih uzbuđenja na startu utakmice u prestonici Mađarske.

Ne samo što je selektor Dragan Stojković odlučio da za večerašnji meč 7. kola kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo ostavi na klupi Dušana Tadića i Filipa Kostića već je promenio i formaciju.

Umesto sa trojicom pozadi, Srbija je večeras zaigrala sa četvoricom u poslednjoj liniji, dvojicom štopera Milenkovićem i Pavlovićem dok su Eraković i Terzić zauzeli pozicije desnog i levog beka. Gudelj i Lukić su u srcu manevra a ispred njih je za kreaciju zadužen Sergej Milinković Savić.

Aleksandar Mitrović je kao kapiten najsitureniji dok po krilima dejstvuju Gaćinović i Živković.

U prvih desetak minuta utakmica protiče bez većih uzbuđenja i šansi na obe strane, na prepunoj Puškaš areni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari