Selektor Stojković obećava: Bili smo kilavi ali će u Nemačkoj biti drugačije, voleo bih da dođemo do četvrtfinala 1Foto: Starsport

Šef struke reprezentacije Srbije poručuje da će „orlovi“ dve prijateljske utakmice sa Austrijom (4. jun) i Švedskom (8. jun) shvatiti krajnje takmičarski i ozbiljno.

Poslednjih par dana deo reprezentativaca Srbije predano radi u Sportskom centru u Staroj Pazovi.

Plan je da se svi okupe do ponedeljka, 3. juna kada bi trebalo i da otputuju za Beč na megdan Austriji.

U sklapu relativno kratkih priprema za Evropsko prvenstvo, puleni selektora Dragana Stojkovića odigraće dve prijateljske utakmice protiv izuzetno respektabilnih rivala, među kojima je Austrija i učesnik kontinentalnog šampionata.

– Te dve utakmice shvatamo najozbiljnie, jer su nam rivali kvalitetni, ali nije ista situacija kao u martu, kad je ambijent bio drugačiji. Ovo smo tražili kako bismo bili na potrebnom nivou u svim segmentima igre, da ostavimo što bolji utisak i da dobijemo samopouzdanje. Videćemo u kakvom stanju su igrači, ali bi trebalo biti pametan i ne bi valjalo praviti gluposti po pitanju tima – razmišljanja je selektor Stojković.

Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić priključiće se reprezentaciji tek 2. juna oko ponoći, s obzirom na to da će večeras odigrati finale Kupa Saudijske Arabije. Plan je da se istog dana jave i Dušan Vlahović, odnosno Filip Kostić – tandem Juventusa, dok bi Luka Jović i Nikola Milenković trebalo da se pojave u reprezentaciji tek 4. juna.

Jović je trenutno na turneji po Australiji sa Milanom, dok je Milenković dobio produženi odmor nakon nedavnog poraza sa Fiorentinom od Olimpijakosa u finalu Lige konferencija.

Takođe, Andrija Živković ženi se u nedelju, zbog čega je dobio par dana dodatnog odmora.

– Luka je sa Milanom u Australiji i u ponedeljak se vraća za Evropu. Bleki u nedelju ima utakmicu za Fjorentinu, pokušavamo da ga oslobodimo obaveza, mada ne zavisi od nas. Ako neko misli da bi trebalo da igraju već 4. juna nemam komentar. Nema razloga da ulazimo u rizik.

Pre nego što je objavio spisak od 26 putnika u nemačku, selektor Stojković podrobno je izanalizirao svaku opciju, trudeći se da uživo pogleda svakog od kandidata.

– To je najbolje što Srbija ima. Ovde sam da odlučujem, a ne da, ne daj Bože, nekom čini uslugu. Dobro sam razmislio i sa ovom grupom sam u potpunosti zadovoljan. Ne pratim tuđa razmišljanja, svako ima pravo, ali je situacija slična, ako ne ista kao pred Mundijal u Kataru. Čim nema velike polemike znači da je to – to. Da ste na mom mestu verovatno biste 99 odsto uradili isto. Ne smete da gledate navijački, sa strašću ili da činite nešto što se kosi sa etikom. Ako nema euforije povodiom spiska, znači da smo bili u pravu.

Superliga Srbije imaće trojicu predstavnika u Nemačkoj (Spajić, Mijailović, Stojić) što je svakako lep i obećavajući podatak.

Možete da gledate kako vam volja, ali su stariji i iskusniji za dve godine. Igrali su i evropska takmičenja. Ne mogu da kažem da je nagrada, nego je svaki poziv zaslužen. Niko nije na spisku zato što mi je brat od tetke ili što ima lepu frizuru. Svako je pokazao kvalitet, u skladu s tim su odluke oprvadane. S pravom su dobili šansu, a oni koji nisu, a našli su se na širem spisku, imaju uverenje da ih pratimo i da će u dogledno vreme biti deo A tima. Zavisi od njih, od profesionalnog ponašanja. Nikad nijednom od igrača vrata reprezentacije nisu zatvorena. Nisu otpisani ni oni koji trenutno nisu tu, vodimo računa o svakom. Kristalno je jasno da odluke donosim samostalno i savesno. Ako vam se ime nađe na širem spisku, to govori da bi trebalo da trenirate više i bolje, da vam to bude vetar u leđa“.

Nije se selektor Srbije libio ni da javno poruči kojim bi plasmanom bio zadovoljan na prvenstvu Starog kontinenta.

Voleo bih da budem među osam. Da prođemo prvi krug i preskočimo sledeću prepreku. Ne bih ništa nikad potpisao, kao kad smo „razbil“ Bugare u Leskovcu 2:2, pa sam vas pitao da li da idemo na EP, a da bude taj rezultat sa komšijama… Uostalom, smejali su se Grcima 2004, pa su postali prvaci Evrope! Da ne bude greške, dobili su Portugal dvaput.

Navijači u Srbiji još uvek pamte izuzetno slabe igre „orlova“ u kvalifikacijama i zbog toga možda i nemaju neka preterana očekivanja u Nemačkoj. I sam selektor priznaje da njegovi puleni nisu bili na nekom nivou tokom utakmica za mesto na kontinentalnom šampionatu.

– Sad je šansa da popravimo utisak iz kvalifikacija, kad smo bili kilavi. Da budemo bolji i takmičarski nastrojeni. Kad nosite dres onda imate i veliku odgovornost prema ljudima koji dolaze na stadion. Znamo da u Austriji i Švedskoj, gde ćemo igrati dve kontrolne utakmice, a kasnije u Nemačkoj, imamo veliku dijasporu. Podršku ćemo osetiti, a naš zadatak je da ljude vratimo kućama sa osmehom na licu.

Jedan od zadataka stručnog štaba biče i da reprezentativci Srbije početak šampionata dočekaju u najboljoj mogućoj formi i da taktički i trkački mogu da pariraju Englezima, Dancima i Slovencima.

– Da biste bili dobri, morate taj deo da odradite maksimalno. U kvalifikacijama imate popravni, a na velikom takmičenju je potrebno da budete ne na maksimumu, već iznad. Ozbiljno shvatamo takmičenje i želimo da igramo najbolji fudbal što možemo. Verujem da ćemo napraviti bilo kojoj ekipi problem. Sve ekipe koje su se kvalifikovale, a mi smo to učinili posle više od dve decenije, startuju od nule. Svi imaju iste šanse. Učinićemo sve da prvi korak bude uspešan, da se plasiramo u drugi krug. Kasnije ćemo razmišljati u zavisnosti od protivnika. Od igrača ću tražiti koncentraciju i zato ćemo osim defanzivnih taktičkih detalja, obratiti pažnju na fizičku spremnost. Učinićemo sve da na tom planu izgledamo dobro. Raduje me što je za razliku od Katara, sad ambulanta prazna.

Na poslednjem Mundijalu, Srbiji je prvi rival bio Brazil, u tom trenutku percipiran kao jedan od favorita na šampionatu, a sada će to biti Engleska, možda i najbolja evropska reprezentacija, barem prema kvalitetu pojedinaca koje vodi selektor Geret Sautgejt.

– Protiv Brazila smo bili u egalu u prvom delu, mada u napadačkom smislu nismo bili na nivou. Sad idemo na jake Engleze, ali verujemo u dobar rezultat. Jesu snažni, ali nisu vanzemaljci. I dalje je to deset na deset u polju. Svi znaju da smo mogli bolje da prođemo u Dohi. Doživeli smo razočaranje zbog nenormalne euforije i stratosferskih očekivanja. Iz tog iskustva smo izvukli pouke, zato je bitno da nam igrači na fizičkom planu budu spremni. Mi smo bili krivci za Kamerun i Katar. Naučili smo iz toga i u Nemačkoj će biti drugačije – tvrdi Piksi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari