Selektor Stojković samouveren: Nemam izbora, odvešću Srbiju na Evropsko prvenstvo, ne trebaju mi fudbaleri, već ratnici 1Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Selektor Srbije optimizam pred odlučujuće mečeve u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo gradi na željenom entuzijazmu svojih izabranika u koje ima poverenje.

Sličan nastup današnjem, selektor Dragan Stojković imao je po imenovanju na mesto šefa struke reprezentacije Srbije kada je obećao plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Pred njegovim pulenima je najteži mogući izazov u kvalifikacijama za mesto na Evropskom prvenstvu. „Orlove“ 14. oktobra očekuje gostovanje Mađarskoj u Budimpešti, a potom će ugostiti Crnu Goru, tri dana kasnije u Beogradu.

Obe reprezentacije direktni su takmaci našoj za mesto na kontinantalnom šampionatu na kojem nismo bili od 2000. godine. Govoreći o predstojećim duelima, selektor Stojković je više od 40 minuta zračio optimizmom, uprkos opštem utisku da njegovi izabranici tokom kvalifikacija ne igraju na željenom nivou, naprotiv.

– Ne znam šta ste očekivali. Da posle tri kola već budemo na Evropskom prvenstvu. Bolju igru? Tražite rezultat ili bolju igru? Svako ima pravo da kritikuje, iznosi mišljenje. Ne dajem sebi za pravo da javno kritikujem iako sam mnogim stvarima nezadovoljan. Cilj nam je da se nađemo na Euru. To je prioritet svih prioriteta . Ne mislim da je situacija alarmantana… Isti broj bodova… Utakmica sa Mađarima. Nemojte donositi prerane zaključke. Da sačekamo kraj, podvučemo crtu pa da pričamo ponovo o svemu – kao da je selektor Srbije želeo da poruči da ni sam nije zadovoljan ambijentom i određenim stvarima u Fudbalskom savezu Srbije.

– Daćemo sve od sebe da iz meča u meč budemo bolji i osvajamo bodove. Da nam pozicija na tabeli obezbedi plasman. Nemojte imati dilemu da će Srbija učiniti sve. Ulazimo u finale kvalifikacija i od neverovatne važnosti su mečevi sa Mađarskom i Crnom Gorom, a kasnije i protiv Bugarske. Moramo dati gas do kraja i pokazati da nam je mesto na Euru. Od nas sve zavisi, odlučujemo o svojoj sudbini. Niko da ne igra za nas, nego da igramo za sebe. Prvi put otkako sam selektor ne trebaju mi fudbaleri već ratnici … U mentalnom smislu. Ne idemo na ekskurziju iako je Budimpešta jedan od najlepših gradova Evrope. Želimo revanš za poraz u Beogradu koji nismo zaslužili. Ići ćemo na pobedu u obe utakmice. Stim ciljem idemo u Budimpeštu, a ne da se slikamo i kačimo lepe slike.

Sa dozom prepotencije, Piksi vodi reprezentaciju otkad je preuzeo kormilo „orlova“ i uprkos ne toliko komotnoj poziciji pred dvomeč sa Mađarskom i Crnom Gorom i dalje nadmenim stavom pokušava da rastera sive oblake nad svojom ekipom.

– Ja ću da ih odbvedem na Euro! Tu nema priče. Osećam se daleko bolje i motivisanije nego pre mesec dana. Ta jedna praznina kada si pod kaznom. Jedna od najvažnijih utakmica, a ti je igraš bez publike (protiv Mađarske u Beogradu prim. aut.). Ne želim taj osećaj više nikada. Želim pun stadion, ambijent, da budem deo sportske manifestacije, da te ljudi ponesu, da imaš razlog zašto igraš i za koga. To nismo imali. Radujem se što nas u Budmipešti čeka 70.000 ljudi. U pravom ambijentu i atmosferi treba pokazati da smo pravi. Voleo bih da se ponovi Oslo i Stokholm, bilo je tu mnogo lepih stvari.

Željan je šef struke reprezentacije Srbije revanša protiv Mađarske koja je, po njegovom mišljenju, „izvaćarlila“ pobedu na stadionu „Rajko Mitić“.

– Matematika je egzaktna. Nećemo se praviti pametni. Moramo da osvajamo bodove koliko će nam biti dovoljno za odlazak na Euro. Ne bavim se kalkulacijama. Srbija može, hoće i želi da ide na pobedu. Ono što budemo pokazali reći će šta smo zaslužili – nula, bod ili tri. Uz respekt prema Mađarima, najviše respektujemo sebe… U grobnoj tišini… Taj silazak u tunel, izlazak na teren ne bih poželeo nikome. Ta emotivna praznina, bez ikakvog adrenalina. Tako je kako je, nije alibi, nismo mogli da promenimo. U drugih 45 minuta bili smo na nivou na kojem Srbija treba da bude.

Reprezentacija Srbije poravnata je na liderskom mestu sa Mađarskom (obe reprezentacije po 10 bodova) s tim da naše severne komšije imaju utakmicu manje. Crna Gora zaostaje svega dva boda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari