Sergej najskuplji, Jović najtraženiji 1Foto: EPA-EFE/ ANGELO CARCONI

Mnogi srpski reprezentativci planirali su da bi ovog leta eventualnim igranjem na Evropskom prvenstvu mogli da sebi podignu cenu prilikom izbora novih klubova.

Iako stručnjaci tvrde da je ovo leto verovatno najgore vreme za promenu sredine, pošto je na tržištu zbog pandemije korone i izostanka EP trend smanjenja plata igrača, neki od glavnih srpskih fudbalera ipak će pokušati da iskoriste priliku i potraže novi klub.

Sergej Milinković Savić je i dalje na papiru najskuplji srpski fudbaler, mada je u praksi to još uvek Luka Jović koji je prošlog leta iz Ajntrahta prešao u Real Madrid za 60 miliona evra.

Predsednik Lacija Klaudio Lotito odustao je od prvobitne cene za Sergeja koja je iznosila 100 miliona evra i sada očekuje da za Srbina dobije „samo“ 70 miliona. Za vezistu rimskog kluba pokazali su interesovanje mnogi timovi iz Serije A i Premijer lige, ali je kamen spoticanja uvek bila (pre)visoka cena.

Sudeći po italijanskim medijima nije isključeno da Lotito pristane i na 60 miliona, možda čak i manje uz neku razmenu igrača, pošto je i u Laciju svima jasno da se Sergej zasitio kluba i da jedva čeka da u prelaznom roku promeni sredinu.

Za razliku od Sergeja koji je jedan od najbitnijih šrafova Lacija, Luka Jović nije uspeo da ostavi dublji trag u Realu sa samo dva gola na 16 prvenstvenih mečeva. Španski mediji tvrde da Jović sigurno napušta „Bernabeu“, a da je jedino pitanje da li će to biti transfer ili pozajmica.

Trener Zinedin Zidan izjavio je prošle nedelje da još uvek računa na Jovića, mada mnogi veruju da je to samo manevar kako mu se cena na tržištu ne bi potpuno srozala, mada niko ne veruje da bi Real mogao da ga naplati isto onoliko za koliko ga je doveo.

Najveći problem Jovića predstavlja loša reputacija koju je stekao kršeći klupsku disciplinu nonšalantnim ponašanjem u vreme pandemije.

Zanimljivo je da uprkos tome i dalje postoji veliko interesovanje na tržištu. Mnogi klubovi su čak spremni i da mu ponude istu platu kao u Madridu (oko 500.000 evra mesečno), ali se nadaju da bi zato otkupna cena mogla da bude manja od 40 miliona evra.

Napoli je još zimus izrazio želju da ga dovede na pozajmicu kako bi pojačao konkurenciju u napadu uz Arkadijuša Milika (koji na leto verovatno napušta klub), ali je Srbin tu opciju odbio.

Mediji sa Pirineja tvrde da je Mančester junajted bio spreman da ga plati 40 miliona evra i da se dogovorio i sa Jovićem oko uslova njegovog ugovora, ali da je menadžer Ole Gunar Solskjer u poslednjem trenutku odustao i odlučio se za napadača Lacija Ćiru Imobilea, a da je presudila upravo loša Jovićeva reputacija.

Poslednja vest je da je Milan nezvanično poslao ponudu, kao i da je to opcija o kojoj Jović ozbiljno razmišlja. Među klubove koji su Realu ponudili da pozajme Jovića navodno spadaju Sevilja, Fiorentina i Čelsi.

Nemanja Maksimović je Igrač oko koga se neće lomiti velike cifre, ali koji će sigurno biti u centru pažnje prelaznog roka u Španiji.

Maksimović završava svoju drugu sezonu u Hetafeu (treću u La Ligi) i na njega su oko odavno bacili Real Sosijedad, Sevilja i Viljareal.

Za klub iz predgrađa Madrida još uvek ga veže višegodišnji ugovor, tako da će samo od čelnika Hetafea zavisiti da li će mu dozvoliti da za manje od 15 miliona promeni dres.

Luka Milivojević završava četvrtu sezonu u Kristal Palasu u kome već dve i po godine nosi kapitensku traku. Nedavno je sa londonskim klubom potpisao novi ugovor, ali nije isključeno da u slučaju dobre ponude i po njega i po upravu bude pušten u drugu sredinu.

Britanski mediji su navodili da bi menadžer Mančester junajteda Ole Gunar Solskjer upravo u njemu mogao da pronađe zamenu za Nemanju Matića, ali se na kraju ipak opredelio da bivšem ljubimcu Žozea Murinja, koji ga je i doveo iz Čelsija na „Old Traford“, ukaže poverenje za sledeću sezonu.

Iako uprava Ajaksa tvrdi da će Dušan Tadić sigurno biti glavni kreator igre amsterdamskog kluba i sledeće sezone, srpski krilni napadač uvek je u centru pažnje svakog prelaznog roka.

Stručnjaci smatraju da Tadića najviše koči to što ima 31 godinu, što opet ne znači da ga neće uzeti neki od top klubova računajući da će moći još dve ili tri sezone da odigra na vrhunskom nivou.

Iako ima ponude iz Engleske, sam Tadić je rekao da mu se ne vraća u Premijer ligu gde je svojevremeno igrao za Sautempton. Za njega su iz Serije A interesovanje pokazali Roma i Napoli, a iz Španije su čak i u Barseloni razmišljali o njemu kao jednoj od opcija.

Ajaks mu je nedavno produžio ugovor koji sada umesto do 2022. važi do 2023. godine, mada ima onih koji smatraju da je time holandski klub samo podigao cenu srpskog reprezentativca, odnosno da je rampa podignuta za sve koji ozbiljno „zagrizu“ da dovedu.

Velika izvesnost je i da će ovog leta defanzivci Srbije Matija Nastasić i Nikola Milenković promeniti klupske boje. Nastasić je posle šest sezona u Šalkeu izgubio zagarantovano mesto u prvoj postavi nemačkog kluba i to će mu verovatno biti glavni motiv da izabare novu sredinu. Milenković je po mišljenju fudbalskih stručnjaka prerastao Fiorentinu i spreman je čak i za Premijer ligu.

Jedina kočnica mogla bi da bude cifra od oko 40 miliona evra, koliko klub iz Toskane očekuje da dobije za defanzivca „orlova“.

Mitrogol prerastao Čempionšip

Među one koji će gotovo sigurno ovog leta promeniti sredinu spada napadač Fulama Aleksandar Mitrović. Srpski napadač je u Čempionšipu postigao 24 gola ove sezone i time je definitivno pokazao da je prerastao ovo takmičenje, te da je više nego zreo za povratak u Premijer ligu ili sredinu poput Serije A ili Primere. Mitrogol je nedavno izjavio da ne bi voleo da napušta London, mada je to verovatno samo argument više za dodatne bonuse koje će očekivati od klubova iz drugih sredina. Treba napomenuti i to da je londonskih klubova otvoreno interesovanje za njega pokazao Kristal Palas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari