Šerif tihi ubica favorita 1Fudbaleri Šerifa EPA-EFE/JUANJO MARTIN

„Fudbal je postao predvidljiv i zato dosadan, bar u grupnoj fazi Lige šampiona. Ima tu utakmica koje niko ne gleda, iskren da budem, čak se i ja mučim dok ih gledam…“, požalio se Realov predsednik Florentino Perez.

Čvrsto braneći ideju pokretanja Superlige gde bi za bodove i pare igrali samo bogataši i(li) klubovi zvučnih imena.

I prizvao jedan od najtežih poraza „kraljevića“ na njihovom terenu, ne zato što je bio rezultatski ubedljiv, a ekipa Karla Anćelotija nadigrana, već zbog toga što ga je u drugom kolu LŠ srušio „mali“ debitant iz „tamo neke Moldavije“.

Toliko neugledan po merilima moćnih zapadnjaka, bahatih u iskazivanju svoje veličine, da je jedan španski novinar dao sebi za pravo da igrača iz redova senzacionalnog slavljenika sa „Santijago Bernabeua“ upita da li su on i njegove kolege zaista profesionalni fudbaleri.

– To je fudbal, oni su šutnuli dva puta i dali dva gola. Mi smo imali više od 20 udaraca, ali nismo bili oprezni – podsetio je Kazemiro na surovo nepisano fudbalsko pravilo, ali je Brazilac smeo s uma da je isti taj rival (u)radio velike stvari i pre ovog utorka.

Iako osnovan tek 1997. godine – sa 19 titula, 10 nacionalnih Kupova i sedam domaćih Superkupova – apsolutni vladar fudbala u bivšoj sovjetskoj republici na impresivan način je postao deo elite ovog leta.

Kao da je redovno igrao grupne faze međunarodnih takmičenja, a ne samo tri puta ušao u Ligu Evrope, klub iz Tiraspolja je u poslednjim kvalifikacijama lako izašao na kraj sa našom Crvenom zvezdom, a onda i sa zagrebačkim Dinamom.

Oba puta iskoristivši nadobudnost rivala, javnosti i medija iz Srbije i Hrvatske.

– Po društvenim mrežema i portalima u Srbiji video sam da su nas Crvena zvezda i ljudi u mojoj zemlji olako shvatili. Bilo mi je neprijatno da gledam i slušam te potcenjivačke komentare – priznao je rezervni golman Dušan Marković nakon eliminacije nekadašnjeg kontinentalnog i svetskog prvaka, dok je njegov šef Jurij Vernidub bio još ponosniji  kada je potcenjena „legija stranaca“ iz Tiraspolja bez LŠ ostavila njenog najčešćeg učesnika sa Balkana.

– Čitao sam intervju trenera Dinama. Rekao je da ne želi da dođe do penala, nego da sve reši u regularnom vremenu. Zato nije bilo potrebe da posebno motivišem igrače. Oni su već bili spremni. Dobro smo proučili Dinamo i to je dalo ovaj rezultat. Zaslužili smo ovaj istorijski ulazak u Ligu šampiona – imao je puno pravo ukrajinski stručnjak sa Šerifove klupe, nakon što je njegova ekipa uspešno završila misiju, sa 14 postignutih i samo dva primljena gola u šest utakmica.

Da se valja nešto veliko iza brega, dalo se naslutiti i posle startne pobede nad iskusnijim i pozicionarnijim Šahtjorom na premijernom nastupu u LŠ, ali izgleda da je tek projektil prvog Luksemburžanina – strelca u LŠ, Sebastijana Tila, u 90. minutu meča na terenu Reala uverio neverne Tome da i Šerif zna da igra.

Nije to fudbal za pune oči i dušu, naprotiv malo toga je vrcavog i atraktivnog u partijama moldavskog Davida, ali je dovoljno disciplinovan, organizovan, kompaktan, neiskompleksiran… za obaranje Golijata.

Mogu se dobiti jedna, dve bitke na foru, loš dan rivala, ludu sreću… ali ne može se slučajno imati maksimalnih šest bodova posle 180 minuta i ciljati nokaut rundu.

Što pre to shvate i prihvate u Interu to će već poljuljani prvak Italije bolje proći u okršaju sa famoznim liderom D grupe u sledećem kolu Lige šampiona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari