Sezona mora da se završi do 2. avgusta 1Foto: STARSPORT

Još uvek se ne zna kada će tačno biti nastavljeno takmičenje u Superligi, ali sada više nema dileme da će sezona morati da bude završena do kraja jula.

Direktor takmičenja Superlige Srbije Vladimir Bulatović objašnjava za Danas da je UEFA obavestila lige o krajnjem roku.

– UEFA nam je poslala dopis u kome se navodi da se do 2. avgusta moraju završiti sva nacionalna takmičenja, znači i prvenstvo i Kup Srbije. Mi se tako i pripremamo i obavestili smo klubove da će sve do kraja jula morati da sve bude gotovo. Kad god da se prvenstvo nastavi, nema sumnje da će morati da se igra forsirano u terminima sreda-subota kako bi se odigrali svi mečevi – priča Bulatović.

Iako iz vrha države stižu najave da bi vanredno stanje moglo da bude ukinuto krajem aprila ili početkom maja, Bulatović ističe da ne sme da se usudi da prognozira kada bi lopta u Superligi mogla da se ponovo zakotrlja, niti da li bi se mečevi igrali sa ili bez prisustva publike.

– Moramo dati dovoljno vremena klubovima da se organizuju, da se pripreme za nastavak takmičenja. Ne možemo očekivati da će igrači tek tako, odmah po ukidanju vanrednog stanja, biti spremni za najveće napore. Zato se ekipama mora dati vreme za pripreme, najmanje dve nedelje, pre nego što se odigraju prvi mečevi. Možda bi po tom scenariju početkom juna moglo da se nastavi prvenstvo, ali opet, ne znam koliko je i to realno sada prognozirati, tako da ovo uzmite samo kao moju pretpostavku za sada – dodaje Bulatović.

Ozbiljnije konsultacije sa klubovima počeće tek kada budu ukinute najrigoroznije mere koje se odnose na slobodno kretanje.

– Nije do sada bilo puno puno diskusije, ali zna se, pre svega mora prvo da se ukine vanredno stanje. Ovako je još uvek prerano, pa čak i neozbiljno planirati bilo šta dok se taj preduslov ne ispuni. Potom, kad se ukine vanredno stanje, postoji još mnogo drugih, protokolarnih stvari, koje moraju da se urade da bi se ispunili svi uslovi za nastavak takmičenja. Čim se ukine vanredno stanje krećemo istog časa u realizaciju svega što je potrebno da se fudbal nastavi.

Direktor Superlige smatra da naši klubovi ne treba da strepe kada su u pitanju kvalifikacije za evropske kupove naredne sezone i da UEFA sigurno neće sebi dozvoliti da zbog gustog rasporeda bilo kome uskrati mogućnost da se bori za Ligu šampiona ili Ligu Evroope.

– UEFA nije dozvolila Belgijancima da registruju prvenstvo kao završeno što su oni želeli da urade, znate da su proglasili i šampiona (Klub Briž).  Zbog toga verujem da će se držati svog pravilnika i propozicija takmičenja do samog kraja. Čim traže da se prvenstva odigraju do kraja verujem da će onda i sve kvalifikacije za evropske kupove biti sprovedene onako kako propozicije nalažu. Raspored će verovatno biti gust, ali očekujem da će sva takmičenja ići po planu – zaključuje Bulatović.

Britanski mediji objavili su proteklog vikenda nezvaničnu informaciju da je UEFA odlučila da se svi preostali mečevi Lige šampiona i Lige Evrope odigraju u prve tri nedelje avgusta, a da nova sezona treba da počne do 5. septembra.

U Belgiji ne veruju UEFA

Mark van Ranst, belgijski virusolog po čijem je predlogu okončano prvenstvo te zemlje, tvrdi da UEFA neće moći da ispoštuje zadate rokove o završetku sezone.

– Imam utisak da UEFA polako shvata da nije moguće više igrati fudbal ove sezone. Niko ne može da krivi belgijske klubove zbog odluke o kraju prvenstva. Bez tri ili četiri nedelje treninga nema nastavka prvenstva, a onda se postavlja drugo pitanje kada će biti gotova ta sezona. Dozvola za masovna okupljanja poput koncerata i fudbalskih mečeva biće poslednja mera, tek kada virus potpuno utihne. Zbog toga virusolozi u Belgiji sumnjaju da će fudbal moći pre jula da se igra, a plašim se da je to prekasno za ovu sezonu – rekao je Van Ranst.

Italija bez publike do 2021?

Italijanski mediji prenose predviđanja epidemiologa da u Italiji verovatno do kraja godine neće moći da se igraju mečevi sa publikom na stadionu. Predviđanja struke u Italiji su da će pandemija trajati do juna, ali da će restriktivne mere biti polako ukidane sve do decembra. Najveći strah italijanskih epidemiologa trenutno je da se virus krajem septembra ne vrati u vidu drugog talasa masovnog obolevanja. U Italiji je do sada od korona virusa umrlo više od 20.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari