"Sezonski" virus jači od protokola 1Fudbaleri Crvene zvezde foto Peđa Milosavljević Starsport

Propozicije takmičenja u superligaškoj sezoni 2021/2022. predviđaju i naknadnu proveru klupskih prijava bolesnih igrača, odnosno njihove medicinske dokumentacije.

Meč fudbalera Crvene zvezde i Voždovca trebalo je da bude sinoć odigran, ali su ga odložili misteriozni virus i ispadanje iz koloseka više prvotimaca srpskog šampiona, odnosno procena Medicinske komisije Fudbalskog saveza Srbije da je to dovoljan argument za pomeranje duela.

Uz saglasnost Zajednice klubova Super lige i FSS sa preporukom lekara sa  svog platnog spiska.

Što bi prošlo u potpunoj tišini, jer su se SLS i FSS već ispraksirali u tumbanju kalendara takmičenja zbog obaveza ekipa u Evropi, lošeg vremena, neuslovnih terena, odbijanja navijača da idu na stadione u vreme verskih praznika, umora sudije predviđenog da predvodi arbitriranje, TV  prenosa… da Partizanov trener Aleksandar Stanojević nije digao glas.

I doveo u sumnju istinitost argumentacije za dodatni predah večitog rivala crno-belih od večitog derbija četiri dana pre toga, optuživši fudbalsku organizaciju da protežira komšijski klub.

– Propozicije odlaganja utakmica su jasne – u slučaju da ekipa ima najmanje šest fudbalera van stroja, sa urednim medicinskim nalazima, postoje uslovi za odlaganje. Predstavnici Crvene zvezde dostavili su uredno izveštaje o bolesti, koliko se sećam, osmorice igrača i to je u izveštaju Medicinske komisije konstatovano. Broj nije ni toliko važan,  najbitnije je da su ispoštovane pretpostavke o odlaganju utakmice – objasnio je u medijima predsednik Medicinske komisije, ugledni kardiolog dr Miljko Ristić.

Međutim, sastavljači Propozicija takmičenja Superlige 2021/2022. smatrali su bitnim utvrđivanje donje granice u ovom slučaju, a ona je nešto viša od one iz Ristićeve izjave.

„Kada se utakmica odlaže zbog iznenadne bolesti igrača (trovanje, grip i sl), a ne zbog sportskih povreda igrača, to se može učiniti ukoliko je bolesno najmanje 7 standardnih igrača (igrača koji su odigrali 70 odsto utakmica)“, stoji u članu 15 pomenutog dokumenta, inače jedinog validnog u rešavanju ovakvih i sličnih situacija.

I, ako je uvaženi član uprave Crvene zvezde odgovarajući šefu stručnog štaba lidera SLS slučajno promašio cifru, jer ko radi taj i greši, on i njegovi saradnici nisu smeli da izgube iz vida jednu svoju drugu obavezu.

– Procedure su jasne – izveštaj mora da ima faksimil licenciranog lekara, iz državne medicinske ustanove, uredno zaveden u protokol, sa brojem. I tu ne sme da bude propusta. Postoji i etička strana, da li je neko kadar uopšte da stane potpisom iza neistinitog nalaza. Nije baš sve tako kako priča Stanojević – dopunio je svoj „iskaz“ dr Ristić.

Međutim, navedeni paragraf predviđa dopunsku proveru.

„Kada Direktor takmičenja dobije pismeni zahtev kluba za odlaganje utakmice zbog bolesti igrača sa kompletnom medicinskom dokumentacijom (nalaz nadležnog specijaliste, dijagnoza, mišljenje za oporavak tj. dužinu bolovanja i sl), zatražiće od Medicinske komisije FSS da donese odluku po ovom pitanju a ista Komisija ili lekar specijalista koga ona angažuje je dužna da pre donošenja odluke izvrši određene analize, pregled bolesnika i sl“.

Nije nam poznato da li je ispoštovan i ovaj deo predviđene procedure, ali njegovo nepominjanje u „odbrambenom“ izlaganju prvog čoveka nadležne Komisije samo ostavlja dodatni prostor u sumnju trenera Partizana ili bilo kog ko smatra da situacija u ekipi Dejana Stankovića nije bila toliko dramatična da ostatak velikog rostera učesnika Lige Evrope ne bi mogao da iznese teret odloženog susreta.

Crvena zvezda nije u svojim zvaničnim oglašavanjima navela imena pogođenih virusom, osim što je u nekom trenutku potvrdila pisanja medija da je njen neprikosnoveni golman Milan Borjan najgore prošao.

Međutim, u javnosti se pojavio podatak da isti problem ima standardni štoperski par Aleksandar Dragović – Miloš Degenek, redovno korišćen bek Milan Gajić, čest džoker sa klupe za rezerve Nenad Krstičić i jedan od Borjanovih zamenika Miloš Gordić. Od ranije se zna da su važni ofanzivci Milan Pavkov i El Fardu Ben van stroja zbog povreda.

„Sporni“ susret Voždovca i Crvene zvezde desiće se tek u decembru, na još neoređen datum, a jedino što se zna je da bi to trebalo da bude kada prođu sva preostala kola jesenjeg dela prvenstva, a ostale ekipe počnu zimski odmor.

Direktor Superlige: Dosta više

„Tražim od klubova da povedu računa i da koriste svoje igračke kadrove maksimalno, da ne pribegavaju zahtevima za odlaganje, jer podsećam da svi klubovi imaju mogućnost da na A listu licenciraju 30 igrača, dok na dodatnoj B listi, predviđenoj za licenciranje mladih igrača ne postoji ograničenje u broju“, obratio se klubovima, ali i javnosti direktor takmičenja Superlige Aleksandar Pivić, ponovivši u istom saopštenju da je sve bilo regularno u odlaganju Zvezdinog meča (zbog bolesti 10 igrača), kao i duela Radnik – TSC (zbog bolesti 7 fudbalera domaćina) i Radnički 1923 – Novi Pazar (zbog bolesti 14 članova kragujevačke ekipe).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari