Siloviti start Fenerbahčea: 13 utakmica - 13 pobeda 1Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Turski fudbalski velikan Fenerbahče, prvak države 19 puta, nikada duže nije čekao na prvu sledeću šampionsku krunu, jer mu titula izmiče punih deset godina.

U ovoj sezoni domaće lige je startovao silovito. Jedini ima sve pobede u prvih šest kola, ali baš njegova istorija svedoči da mu i to nije garancija da će prvi proći kroz cilj.

U analima beleži i dve uspešnije serije na početku prvenstva. Pre 14 godina, 2009, nanizao je pobede u prvih osam kola, a na kraju se radovala Bursa, koja je šampion bila tada i nijednom više. U timu je imala Ivana Ergića, našeg nekadašnjeg reprezentativca.

Pre skoro šest decenija, 1964, Fenerbahče je savladao sve protivnike u prvih sedam kola, ali mu se to tada i isplatilo. Na putu ka tronu odmerio je snage i u prijateljskoj utakmici s Partizanom u Istanbulu 3. februara 1965. Crno-beli su pobedili s 2:0 golovima Josipa Pirmajera i Vladice Kovačevića. Partizan, koji je tada išao ka trofeju za jugoslovenskog prvaka, postigao je pobede s 2:0 i u duelima s ostala tri tima na turneji u Turskoj.

Fenerbahče, blagodareći umeću i dva prepečena internacionalca koje je doveo ovog leta, a to su Dušan Tadić (34) i Edin Džeko (37), ima i svih 13 pobeda od početka sezone. U kvalifikacijama za Ligu konferencije UEFA savladao je tri protivnika i kod kuće i u gostima, a zatim u prvom kolu u takmičenju po grupama i Partizanovog dželata Nordsjeland u Istanbulu (3:1).

U nedelju, u sledećem kolu turskog šampionata, dočekuje Rize, a u četvrtak ide na megdan u Slovačku sa Spartakom iz Trnave.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari