Sindikalne igre na marginama sporta: Gradska čistoća Pariza najavljuje štrajk u vreme Olimpijskih igara 1Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra

Domaćini olimpijskih igra, u nastojanjima da sve protekne u najboljem redu, uvek su se suočavali s mnogobrojnim izazovima mimo takmičarskog programa, a izuzetak nije ni Pariz.

Nove muke su nagoveštene iz gradske čistoće grada svetlosti.

Ogranak Generalne konfederacije rada, najvećeg sindikata u Francuskoj, koji zastupa komunalne službe za odnošenje smeća najavio je stupanje u štrajk.

Obustava rada bi trajala od 1. jula do 8. septembra i pala bi i u vreme Letnjih igara (26. jul-11. avgust).

Zahteva se od gradskih vlasti da skupljači otpada imaju dodatnih 400 evra mesečno i jednokratno 1.900 evra za dežurne službe tokom olimpijade.

„Komunalna policija dobija bonus, a imamo istog poslodavca. Bićemo opterećeniji nego u redovnim okolnostima s obzirom na to da se tada očekuje 15 miliona turista“, obrazložio je sindikalac Nabil Latreš.

Kabinet gradonačelnika je nedavno najavio da će biti dodatne zarade od 600 do 1.900 evra za zaposlene koji će raditi prekovremeno dok traju Igre.

Sindikat se povukao iz pregovora kada mu je postalo jasno da će bonus biti stepenast, odnosno da će zavisiti od nivoa angažovanja gradskih komulanih odseka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari