Sjajni Haland oborio još jedan rekord, zasenio Van Nisterloja i Salaha 1EPA-EFE/ANDREW YATES

Mančester siti je, posle prvog meča četvrtfinala Lige šampiona, stekao, možda i kapitalnu prednost protiv Bajerna, pred revanš u Minhenu. Erling Haland golom za konačnih 3:0 postavio još jedan rekord.

Imao je Norvežanin prave traume u duelima sa Bavarcima, dok je nastupao za Borusiju Dortmund. Izgubio je bio šest vezanih duela, međutim, po prelasku u Mančester siti, odnos je počeo da se menja.

Haland je golom protiv Bajerna, verovatno omogućio saigračima da u Minhen otputuju sa kapitalnom prednošću.

Bio je to njegov 45. gol u sezoni, kojim je postavio još jedan rekord. Naime, Haland je postao najefikasniji fudbaler jednog premijerligaša u takmičarskoj godini, ikada.

Centarfor Mančester sitija prestigao je prethodna dostignuća Ruda van Nisterloja iz sezone 2002/23, odnosno Muhameda Salaha u takmičarskoj 2017/18.

Za novi rekord bilo mu je potrebno svega 39 mečeva, dok su Holanđanin i Egipćanin do svojih dostignuća stizali za 52 utakmice.

Haland je od dolaska na Ostrvo postavio brojne rekorde. Ono po čemu je prepoznatljiv, jeste učinak koji će teško biti dostižan u skorijoj budućnosti. Jedini je fudbaler u Premijer ligi, koji je na tri vezana meča kod kuće postigao het-trik.

On je već u martu ove godine postao najbolji strelac Sitija u jednoj sezoni postigavši 39 golova što mu je bilo dovoljno da prestigne Tomija Džonsona, čiji je rekord trajao od 1929. godine.

Norvežanin je, takođe, nadmašio rekord po broju golova u Prmijer ligi, u debitantskoj sezoni (30 golova) a na devet kola do kraja sezone, deluje izvodljivo i probijanje granice od 34 gola, koliko su Endi Kol i Alen Širer davali kao najbolji strelci u takmičarksoj godini, sa najviše datih pogodaka od osnivanja Premijer lige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari