Skariolo: NBA nije spremna za evropske trenere 1Foto: Starsport/Xinhua/Meng Yongmin

Proveo je tri sezone kao asistent u stručnom štabu Toronto Reptorsa, bio je čak i na intervjuu za mesto šefa struke, ali nikada nije imao osećaj da su u NBA iskreno spremni da angažuju evropskog stručnjaka za glavnog trenera u jednom klubu. Serđo Skariolo čak smatra da su šanse jednog Evropljanina da odmah po dolasku u NBA postane šef struke jednog tima izuzetno male, gotovo nepostojeće.

Igor Kokoškov je 2000. postao prvi evropski trener sa celokupnim angažmanom u stručnom štabu jednog NBA tima. Kasnije je postao i prvi Evropljanin kao šef struke NBA kluba (Finiks Sans). Dve godine posle njegovog prvog angažmana, Dušan Ivković je trebalo da potpiše za Denver Nagetse, sa idejom da posle godinu dana u ulozi savetnika, preuzime klub iz Kolorada, ali saradnja nikada nije ostvarena.

Tokom NBA istorije, kasnije je još 17 evropskih trenera radilo u stručnim štabovima ili je još uvek angažovano u NBA ekipama, među njima je bio i Serđo Skariolo, ali se posle tri godine rada u Toronto Reptorsima, možda čak i razočarano, vratio u evropsku košarku.

„Nikada nisam imao taj osećaj (da ću biti prvi trener). Čak i kada sam bio na intervjuu za prvog trenera, nisam ga imao. Nikada nisam osećao da su zaista voljni da preduzmu taj korak“, izjavio je Skariolo u razgovoru za grčki Sport 24.

Među pomoćnicima radilo je ili je još uvek angažovano dosta srpskih stručnjaka. Od Aleksandra Džikića, Nenada Trajkovića i Igora Kokoškova, pa do Darka Rajakovića, Dejana Milojevića, Ognjena Stojakovića. Danas su u toj ulozi i Španci Serhi Oliva i Đordi Fernandez, Turčin Erdem Džan, Ukrajinac Potapenko i Litvanac Songaila.

„Nikad se ne zna šta će se dogoditi u budućnosti, ali ja ne vidim način kako bi Evropljanin odmah po dolasku u SAD postao prvi trener u NBA ukoliko nije tamo proveo nekoliko godina kao asistent. Pitanje je koliko godina misle da vam treba. Tako da je veoma čudno“, deluje Skariolo pomalo i razočarano.

„Podržavaju talente, igrače, trenere, pa čak i agente kada mogu da pomognu da se organizacija poboljša. Ali, mislim da je pružanje šanse strancima na rukovodećem mestu nešto za šta je potrebno još nekoliko godina“, razmišljanja je aktuelni stručnjak bolonjskog Virtusa.

Skariolo je letos odlučio da se posle tri godine u Torontu vrati u evropsku klupsku košarku i da preuzme slavni bolonjski tim, ali nije siguran da je time napravio dobar potez.

„Mislim da je prerano za zaključke. Moram da kažem da još nisam siguran da li sam doneo pravu odluku. Moram da vidim kako će stvari da se odvijaju. Imamo još mnogo toga da uradimo ove i u godinama koje dolaze. Sačekali su me svi veliki, normalni problemima u koje trener može da upadne na početku rada, Plus nekoliko dodatnih nedaća, sa ludim i neverovatnim brojem, povreda, pa naravno malo kovid. Sve to utiće na tim. Ali, mislim da držimo kormilo u pravom smeru, uprkos usponima i padovima. Videćemo kako će da se završi“, naveo je dokazani stručnjak, koji je uspeo da završi i pravni fakultet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari