Skudeto s kolena na koleno: I loza Tiram među očevima i sinovima koji su bili prvaci Italije u fudbalu 1Foto> AP/Luca Bruno

U gradskom rivalstvu Intera i Milana neroazuri su prvi stigli i do desete titule italijanskog fudbalskog prvaka (1966) i do dvadesete.

Pravo da na dres iznad klupskog amblema prišiju i drugu zvezdicu matematički su stekli pet kola pre kraja ovog šampionata i to kako su njihovi navijači mogli samo da požele – pobedom u duelu sa rosonerima, koji ostaju na 19 trofeja (deseti uzeli 1979) i sa 17 bodova manje od vodećeg kao njegovi prvi pratioci.

Da ishod na „Meaci“ ne može drukčiji videlo se kada je Markus Tiram u 49. minutu povisio na 2:0.

Francuskom napadaču je to bio 12. gol u Seriji A. Drugi je najbolji Interov strelac. Argentinac Lautaro Martinez s 23 pogotka prednjači i u ligi.

Tiram, koji je prošlog leta stigao iz Boruije iz Menhengladbaha, pridružio se u istoriji italijanskog prvenstva svom ocu Lilijanu, koji je prvak na Apeninima bio s Juventusom 2002. i 2003. S torinskim crno-belima je zaposeo tron i 2006, ali im je kruna oduzeta zbog učestvovanja u nameštanju, u čuvenom skandalu „kalčopoliju“.

Skudeto s kolena na koleno: I loza Tiram među očevima i sinovima koji su bili prvaci Italije u fudbalu 2
Foto: EPA PHOTO ANP / JASPER JUINEN /nba

Tiram i Tiram mlađi su prvi stranci otac i sin sa skudetom.

Titula je prvo prešla s kolena na koleno u fudbalskoj lozi Macola.

Valentino je bio as Grande Torina, šampion i u ratnim i u poratnim godinama, čiji se život ugasio u avionskoj tragediji kluba 4. maja 1949. u 30. godini.

Ostavio je porod.

Sandro, njegov sin, legenda Intera, čevorostruki je prvak Italije (1963, 1965-66, 1971).

Još čuvenija je loza Maldini, koja je upisana u klupsku istoriju Milana.

Čezare je uzeo titulu četiri puta (1955, 1957, 1959, 1962), Paolo čak sedam puta između kasnih osamdesetih do ranih dvehiljatidih, a njegov sin Danijel 2022. u mnogo skromnijem učinku od dede i oca. Milan ga je posle toga slao na pozajmice u Speciju i Empoli, a ove zime i u Moncu. Ima tek 22 godine i vreme radi za njega da se vrati na San Siro u značajnijoj ulozi.

Skudeto s kolena na koleno: I loza Tiram među očevima i sinovima koji su bili prvaci Italije u fudbalu 3
Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari