Slovenac Čeferin prvi favorit 1Foto: Delo

UEFA će, po odlasku Mišela Platinija, u sredu dobiti novog predsednika. Tokom poslednjih lobiranja kao kandidati su se izdvojili Slovenac Aleksandar Čeferin i Holanđanin Mihael van Prag.

Trenutno, na osnovu nominalne podrške najvažnijih evropskih saveza Čeferin, kao predsednik Fudbalskog saveza Slovenije, ima nešto veću podršku u odnosu na njegovog protivkandidata. Izbori će se održati u Atini, a pravo glasa imaće predstavnici 55 evropskih zemalja.

Nezvanično, savezi Nemačke, Francuske, Turske, Španije i Rusije glasaće za Čeferina, odnosno za njegov program, u kome je posebna stavka namenjena obračunu sa huliganima. Čeferin ima plan kako da značajno smanji broj nameštenih utakmica, takođe i većinu za menjanje Statuta UEFA na osnovu kojeg bi se ograničio period, odnosno broj mandata na mesto predsednika.

Slaviša Kokeza, predsednik Fudbalskog saveza Srbije, glasaće, gotovo izvesno, za Čeferina sa kojim je u veoma dobrim odnosima. Jedan od razloga je svakako i taj što Slovenac ima plan kako da male i srednje saveze, poput našeg, stavi u epicentar dešavanja i omogući im veći značaj u evropskim okvirima. Čeferin ne isključuje mogućnost osnivanja regionalne lige, ali pod uslovom da kao takva ne umanjuje značaj nacionalnih prvenstava. NJegova je ideja da klubovi koji ispadnu u kvalifikacijama za jedno od evropskih takmičenja prohodnost u ista pronađu u regionalnoj ligi, koji bi bila u organizaciji UEFA.

Čeferin, kao predstavnik Slovenije, uslovno rečeno, malog saveza, može da očekuje podršku istih u istočnoj i srednjoj Evropi. Ipak, neće biti beznačajno ukoliko Holanđanin Mihael van Prag bude opcija Engleske, Italije, dok će Belgija gotovo izvesno glasati za svog komšiju. Prag je predstavnik “krupnog kapitala”, ideje o zatvorenoj Ligi šampiona, čemu se Čeferin otresito protivi, tako da će u sredu biti zanimljivo tokom glasanja. Slovenac, navodno, ima podršku 30 saveza, međutim tokom glasanja je mogućnost promene mišljenja i odluka često moguća.

Platini pod suspenzijom

Mišel Platini neslavno je završio predsednikovanje na čelu UEFA. NJega je, zajedno sa Sepom Blaterom, sada već bivšim predsednikom FIFA, suspendovao Etički komitet FIFA na osam godina jer je prvi čovek Svetske kuće fudbala uplatio Francuzu 2011. godine dva miliona švajcarskih franaka za savetodavne poslove na osnovu „usmenog dogovora“. Nijedan od njih nije mogao da pruži bilo kakve pisane dokaze, niti da uveri da su to uradili prema važećim propisima. Osim ove drastične kazne, Blater je platio kaznu od50.000, a Platini od 80.000 franaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari