Slovenac postao sedmi predsednik UEFA 1Foto: UEFA

Dosadašnji predsednik Fudbalskog saveza Slovenije Aleksandar Čeferin izabran je za novog predsednika Evropske fudbalske unije (UEFA).

Čeferin ima 49 godina, po struci je pravnik, na čelu FS Slovenije je od 2011. godine, a dobio je 42 glasa od 55 čelnika evropskih saveza.

U svet fudbala je prvi put ušao 2005. godine kao član Upravnog odbora futsal kluba Svea Lesna Litija, a godinu dana kasnije i u upravu FK Olimpija iz Ljubljane.

„Hajde da zajedno unapredimo igru, i ako je potrebno da je zaštitimo. Želim da fudbal uvek bude na prvom mestu, oslobođen političkih igrica“, rekao je Čeferin.

Tečno govori engleski i italijanski, a kada je stigao na čelo FS Slovenije pre svega se zalagao za razvoj omladinskih škola, lokalnih klubova i njihove saradnje sa Savezom.

Prošle godine je reizabran za predsednika na novi četvorogodišnji mandat, a tokom kandidature sa čelnika UEFA se u regionu zalagao za pokretanje regionalne lige.

Čeferin je na čelu UEFA nasledio Mišela Platinija, koji je u oktobru 2015. smenjen posle skoro devet godina na mestu predsednika, zbog korupcije.

U međuvremenu ga je menjao predsednik FS Španije Anhel Marija Viljar, koji se u poslednjem trenutku povukao iz trke, pa je Čeferinov konkurent na izborima bio samo Holanđanin Mihael van Prag. Čeferin je izabran do marta 2019. godine kada je isticao Platinijev mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari