Remi fudbalera Srbije u Sloveniji 1EPA-EFE/ANTONIO BAT

Fudbaleri Srbije odigrali su nerešeno na gostovanju Sloveniji 2:2, u utakmici sa dva potpuno različita poluvremena, tako zastali za Norveškom u borbi za prvo mesto u grupi Lige nacija, ali i verovatno naučili neke lekcije iz „takmičarskog“ fudbala jer su na gotovo ispunjenom stadionu „Stožice“ i bukvalno prebijeni.

Odigrali su izabranici Dragana Stojkovića i efikasno, i lepo za oko prvo poluvreme, u nastavku dozvolili da rivali iz dve šanse daju dva gola, a sudija Mauricio Marijani  iz Italije dozvolio je domaćima izuzetno grubu, reklo bi se čak i prljavu igru, a fudbaleri Srbije su pokazali i preveliku dozu „naivnosti“ za takav doček.

Jednostavno, osetili su domaći fudbaleri da im je dozvoljeno da idu „u meso“, ko zna koliko puta sudija nije sankcionisao povlačenja za dres, posebno Mitrovića, i startove koji samo srećom nisu rezultirali povredama gostujućih igrača. Nije arbitar iz Italije, kako se uobičajeno kaže, direktno uticao na rezultat osim možda u jednoj situaciji kad je baš Mitrović nekoliko puta ugruvan u protivničkom šesnaestercu, ali je umnogome kriterijumom omogućio da opstrukcija prevagne nad kreativnošću.

Ne može se u tome tražiti opravdanje za neostvarenu pobedu, još jednom je i previše škripalo u nekim postavkama poslednje linije, a ovoga puta je to i stopostotno kažnjeno. Svestan je i selektor Stojković da je to najveća mana ove selekcije i do Katara baš tu treba tražiti napredak, jer se ne može baš uvek pobediti „na gol više“. I previše meki ulazak u duele i očekivanje da ih sudije zaštite od grubosti, ne sme biti manir ovog tima jer ih na Mundijalu očekuju sve utakmice „na nož“ i mora se biti spreman na različite kriterijume suđenja.

Srbija je fenomenalno otvorila meč, dala do znanja da će igrati potpuno ofanzivno i sa mnogo samopouzdanja. Već u šestom minutu zapretio je Mitrović, a tri minuta kasnije Srbija je povela. Mladenović je centrirao na drugu stativu, a odlično se ubacio Andrija Živković i glavom pogodio mrežu. Tom prilikom je dobio i oštar udarac nogom u glavu, nastavio je susret ali je ipak pre karaja poluvremena trađio izmenu, a u pauzi je ostao u svlačionici.

Imali su domaći posle toga nekoliko polušansi ali je Srbija delovala mnogo kompaktnije i opasnije. I onda u 35. minutu majstorski potez Dušana Tadića, ali i majstorski pečat Mitrovića. Retko viđenim driblingom kapiten Srbije je Čerina ostavio u neverici, a posle centrašuta najviši i „kao rukom“precizan glavom bio je Mitrovića za 46. gol rekordera reprezentacije Srbije.

Zaigrali su Slovenci u nastavku mnogo konkretnije, izgledalo je i da su fudbaleri Srbije ušli malo mekše i opuštenije i za to su ekspresno kažnjeni. U pauzi su umesto Zajca, Celara i Brekala, na teren izašli Črnigoj, Šporar i Balkovec, a već u trećem minutu baš Šporar je posle prodora vratio loptu na penal, a na nju je natrčao Čerin koji je bio potpuno sam oko penal tačke.

A samo pet minuta kasnije, Kurtić centrira, lopta leti kroz ceo kazneni i dolazi do Šeška, koji je potpuno sam i ima vremena da se namesti i lako savlada golmana Vanju Milinković-Savića.

Liga B, grupa 4

  1. kolo (2. jun)

Srbija – Norveška     0:1

Slovenija – Švedska 0:2

  1. kolo (5. jun)

Švedska – Norveška             1:2

Srbija – Slovenija     4:1

  1. kolo (9. jun)

Švedska – Srbija       0:1

Norveška – Slovenija           0:0

  1. kolo (12. jun)

Norveška – Švedska 3:2

Slovenija – Srbija     2:2

Tabela: Norveška 10, Srbija 7, Švedska 3, Slovenija 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari