Slučaj "Pantelija": Zbog simbolike i izbora boja za koreografiju na derbiju malo ko poverovao u objašnjenje "Delija" 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Događaje na terenu u 166. večitom derbiju dan kasnije potpuno je bacila u drugi plan koreografija navijača Crvene zvezde, koji su na severnoj tribini pomoću kartona napravili sliku grobova preko plavo-žute pozadine, što se na društvenim mrežama i u medijima širom Evrope protumačilo kao podrška Rusiji u napadu na Ukrajinu.

Iako su „Delije“ objasnile da se radi o sceni iz filma „Maratonci trče počasni krug“, kojom su uputili poruku „grobarima“, vreme za ovakvu simboliku i izbor boja nije pomogao najvatrenijim navijačima Zvezde da im neko poveruje.

Da je ovaj događaj prerastao navijačke okvire svedoči i izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se našao prozvanim da protumači taj događaj. Možda i zbog toga što se u javnosti stekao utisak da je on čovek koji potpuno kontroliše srpske navijačke grupe.

– Tu histeriju protiv naše zemlje možete da vidite i sa utakmice sa Marakane i sa lažnim vestima, gde vam neko prikaže Panteliju i Maratonce, a oni vam pričaju o Ukrajini i ne znam čemu… Ali to vam je bilo i u izmišljenom avionu koji ide po Petruševa, to je bilo u lažnoj vesti u našim medijima, kako ne podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, što svi u regionu preuzimaju njihovu laž, iako to demantuje predsednica Vlade – rekao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da dezinformacije o dešavanjima na derbiju dodatno pogoršavaju težak diplomatski položaj u kojem se nalazi Srbija, koja je odlučila da ne uvodi sankcije Rusiji.

– Baš ih briga što će Srbija da pati zbog njihove laži. A situacija je užasno teška, ne pamtim ovakav period, mislim da je Laušević to rekao, „godina prođe, a dan nikako“, dan mi je kao godina dug. Ostario sam u prethodna tri dana kao prethodnih deset godina – objasnio je Vučić, koji nikad ne propušta priliku da se pohvali svojim navijačkim stažom na severnoj tribini Zvezdinog stadiona.

„Delije“ su na društvenim mrežama odmah demantovale povezanost koreografije i rata u Ukrajini, a na forumu ove navijačke grupe jedan od vođa napisao da je u pitanju laž koju serviraju mediji i društvene mreže.

– Nije ovo ludilo mozga(toliko), koliko je ludilo mozga što imaš ove što su im isprali taj mozak koji imaju, ostatak taj, pa se javljaju da pišu kako Zvezdu treba izbaciti na pet godina zbog ovoga. Što se zgražavaju na nešto što nije bilo? Ovako je i za „rođendan“ bilo, i za „protest“ i za „podršku Sneži“ itd.  Znaju da je laž, ali je serviraju kao istinu, jer kada oni kažu nešto to nema težinu, ali kada to deo novina odradi na svoj način, onda i oni imaju podlogu mnogo bolju. Ovo je bolest modernog doba, ‘ajde što na svaku vest ulaze botovi kojima je to posao, nego ulaze i razni debili koji ne vole Delije, a ima ih poprilično, i jedva čekaju da opljunu iako im oči kažu drugačije, oni će pre da poveruju nekoj Šiptarki nego svojim očima – piše na forumu delije.net.

Informacija o koreografiji na derbiju najpre se pojavila u medijima iz „regiona“, ali je juče postala vest i u Evropi, pre svega u Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji.

Bečki Kosmo je napisao „da u Beogradu, glavnom gradu Srbije koja nije uvela sankcije Rusiji, navijači Crvene zvezde prikazuju groblje u bojama ukrajinske zastave i tako veličaju napad Rusije na Ukrajinu. Na kraju teksta autor prenosi izjavu Aleksandra Dragovića, igrača Zvezde i austrijskog reprezentativca, koji je pohvalio atmosferu na stadionu „Rajko Mitić“, uz pitanje: „Da li je video koreografiju svoje navijačke grupe? – preneo je Kosmo.

Ideja pre početka rata

Jedan od navijača Crvene zvezde koji je želeo da ostane anoniman rekao je za Danas da koreografija na severnoj tribini nije imala veze sa ratom u Ukrajini i dodao da je tumačenje medija zlonamerno.

– Ne samo da se radi o pogrešnom tumačenju, nego je u pitanju očigledna namera da se napravi šteta srpskom narodu i Crvenoj zvezdi. Vide ono što žele da vide, a ne ono što je bila poruka koreografije. Uostalom, svako ko zna kako se prave koreografije zna i da je za ono što je pokazano na severu na derbiju potrebno vreme da se organizuje, mnogo duže nego što je prošlo od početka rata u Ukrajini – objasnio je navijač Zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari