Slukas ili Džejms vode za Beograd 1foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Mogao je, možda i morao Olimpijakos da pitanje konačnog pobednika u serijalu reši u četvrtom susretu ali je pokušaj Kostasa Slukasa u poslednjim sekundama ostao na obruču. Monako je preživeo dramu i sa koferom punim nadanja i očekivanja vratio se u Atinu u kojoj će se večeras odigrati majstorica (20.30) vredna prolaska na završni turnir u Beogradu.

Iako je do početka plej-ofa Olimpijakos bio jedan od najuspešnijih timova kod kuće, način na koji je u drugom susretu protiv Monaka doživeo tek drugi ovosezonski poraz u „Dvorani mira i prijateljstva“ negde naznačuje da večeras trostruki šampion Evrope neće imati apsolutnu prednost.

U svojoj debitantskoj sezoni u Evroligi, Monako je već prevazišao očekivanja javnosti i sigurno će odigrati rasterećenije duel težine plasmana na Fajnal-for u Beogradu.

Jasno je da odbrana pulenima Saše Obradovića nije jača strana, uprkos tome što se srpski stručnjak isprofilisao kao, pre svega, neko ko je vrlo pedantan kada je defanziva u pitanju.

Jednostavno, Monako u sastavu ima dvojicu izrazitih individualaca, bivše NBA igrače – Majka Džejmsa i Dvejna Bejkona.

Oni su u četvrtom susretu i napravili prevagu tako što odbrana Olimpijakosa nije mogla da ih zaustavi u izolacijama, iako je trener Jorgos Barcokas neretko menjao čuvare na njima.

Crveno-beli su sigurno zapamtili drugi susret u kojem su nadigrani na način da im niko pre Monaka nije u „Dvorani mira i prijateljstva“ ubacio 96 poena, čak nijedan rival nije došao do 90 poena.

Ako se pritom uzme da su Atinjani na kraju prve deonice vodili 16:10, onda je jasno o kakvom je defanzivnom potonuću bilo reč.

Monako će imati osnovni zadatak da ofanzivno dođe do barem poena po posedu u proseku, sve ispod toga značiće da je Olimpijakos pronašao način da dođe do garantovanog defanzivnog proseka od 0,85 primljenih poena po posedu kod kuće.

Konekcija između Kostasa Slukasa i Mustafe Fala biće od esencijalnog značaja za crveno-bele.

Sa pet asistencija u proseku, Slukas je neko ko apsolutno kontroliše ritam napada svoje ekipe, ima najbolji pregled igre i ogromno iskustvo kao plej koji je tokom karijere u tri navrata osvajao Evroligu.

Grk je izvanredan organizator igre i mnogi napadački setovi polaze od njegove primarne ideje. Uostalom, po posedu postiže 1,13 poena, za tri poena šutira odličnih 41 odsto i sa 11,8 poena treći je strelac ekipe

Monakou odgovara nešto sporiji ritam i kontrola igre koju će pokušati da uspostavi Majk Džejms.

Anđušić se u prvom trijumfu ispostavio kao iks faktor sa 19 poena, a Monako je ubacio 13 pokušaja sa distance, daleko više od ovosezonskog proseka u formi 8,4 pogođene trojke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari