Slukas se vraća "kući" 1Foto: EPA-EFE/ SEDAT SUNA

Fenerbahče prolazi kroz najveću rezultatsku krizu u poslednjoj deceniji, nije samo zabrinjavajući skor u Evroligi do sada (5-10), već i nekoliko vezanih katastrofalnih poraza gde ekipa nije pokazala ni kvalitet, ali ni „obraz“.

Izgubila je ekipa pod komandom trenera Igora Kokoškova tri meča u nizu, sa prosečnim minusom od skoro 30 razlike, a poraženi su završili čak sedam od poslednjih osam utakmica.

Ekipa ima ogromne defanzivne probleme, ali u oči još jače pada nemoć u napadu.

Fener je poslednji u Evroligi po broju postignutih poena (72,2), kao i po broju ofanzivnih skokova (7,7), ali su „lideri“ po broju izgubljenih lopti po utakmici (14,9). Imali su i problema sa povredama, izostanak Jana Veselog sa poslednja dva meča pokazao se kao nenadoknadiv, posebno u odbrani.

Veseli se vraća na parket a protiv Olimpijakosa debitovaće i povratnik Marko Gudurić, od koga se ne može očekivati da odmah pokaže nekadašnju šutersku formu.

Igor Kokoškov je svestan da njegova ekipa gotovo da nema više prava na grešku, posebno na svom parketu, iako su oni jedna od ekipa koja drastično oseća nedostatak publike.

„Neki kažu da igramo protiv tima veterana, što je možda tačno po proseku godina, ali sve su to prekaljeni iskusni igrači, pritom potpuno spremni. Oni su prilagodili igru tome. potpuno su uprostili igru u oba pravca, u svakom trenutku znaju šta hoće i kako to da ostvare. Mi moramo da se fokusiramo na svoju igru, da budemo fokusirani i disciplinovani. U ovoj utakmici bitnija je reakcija tima na sve što nam se dešavalo, od taktiziranja“, smatra Kokoškov.

Trostruki osvajač Evrolige Kostas Slukas, koji se letos vratio u Olimpijakos, u Fenerbahčeu je proveo punih pet godina, igrao četiri uzastopna fajnal-fora, tri velika finala, i osvojio titulu 2017.

Drugi svojevrsni derbi programa u sredu igraće Žalgiris i Bajern.

Domaći su u seriji od tri uzastopne pobede koje su došle posle čak šest vezanih poraza.

Biće to meč dve ekipe koje imaju adute u skoku, Rejnolds je ukupno drugi u Ligi sa 13.3, Lovernj je 12. sa 10,5 skokova po utakmici.

Žalgiris ima prosečno 39,7 skokova na poslednje tri utakmice, a zanimljivo je da je na tim mečevima protivnicima dozvolio samo 25 u proseku.

To jasno govori da će bitka „u vazduhu“ biti ključna u ovom meču. Biće to i sudar odličnih odbrana, Andrea Trinkijeri je u Bajern doneo recept za to, koliko je za njegov tim bitna odbrana pokazuje i podatak da Bajern kad pobeđuje svojim protivnicima dozvoljava prosečno samo 70,7 poena, a kad gubi 86,4.

„Igrati protiv Žalgirisa trenuno je najteži  i najveći izazov u Evroligi. Imaju kvalitet na svim pozicijama i sjajni su u šutu za tri poena. Nama će ovo biti osma utakmica u 15 dana i biće nam u Litvaniji potrebna vrlo dobra, a još više pametna utakmica“, rekao je Trinkijeri.

Neizvestan je nastup Vladimira Lučića koji je zbog povrede propustio poslednja tri meča, protiv Asvela, Zenita i Baskonije, a Bajern je uspeo da dobije dve od te tri utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari