Snaga Partizana je u karakteru, PAO slomljen kad je već "video" pobedu 1Foto David Damnjanovic/STARSPORT

Ponovo su crno-beli pokazali da imaju sposobnost da se vrate iz dvocifrenog minusa, kao i formulu po kojoj slamaju rivala u momentu kada pomisli da je većinu stvari već obavio. PAO je nokautiran i pre produžetka u Beogradskoj areni (92:87).

I kada deluje da je na kolenima, Partizan zapravo nije od onih fajtera koji će u nokdaunu samo sačekati da budu patosirani, naprotiv.

Kada protivnik upravo na to pomisli, on doživljava metamorfozu i postaje najbolja verzija sebe.

Snagu takvog karaktera ove sezone u Evroligi osetila je u Beogradskoj areni Crvena zvezda, u dobroj meri Fenerbahče, a sinoć i Panatinaikos.

U poslednjih pet minuta regularnog dela, crno-beli su nagovestili koliko moćni mogu biti kada je defanziva u balansu sa napadačkom produkcijom.

Svega sedam datih poena Panatinaikosa bili su zapravo najava kapitulacije koja je bila neminovna u dodatnih pet minuta.

STABILNOST LEDEJA I BLICKRIG PANTERA

Nije meč sa Panatinaikosom sigurno bio personifikacija Partizanove igre u idealnom izdanju.

Jeste skor poboljšan na 5-6, ali je izgrađen trijumfima kod kuće i uz enromnu pomoć strastvene publike u Beogradskoj areni.

Dosta toga nije funkcionisalo, prevashodno u odbrani, tačnije u branjenju rivalske igre u „pik end rolu“.

Nije se baš produktivnom pokazala ni uvodna ideja trenera Željka Obradovića da meč počne sa izuzetno visokom petorkom u kojoj je Smailagić bio na mestu niskog krila.

Posle nepunih šest minuta, Obradović je odustao od primarne ideje, verovatno povučen time da Smailagić automatski mis-meč sa Grigonisom nije uspeo da pretvori u poene ili produktivne asistencije.

Gotovo do poslednjih pet minuta regularnog dela, jedina konstanta bio je Zek Ledej.

Amerikanac je sinoć predstavljao pravu noćnu moru za Kostantinosa Mitoglua, s obzirom na to da je u brojnim meč-ap situacijama delovao naspram njega kao Hakim Olejdžuvon u najboljim danima.

Ledej je pri rezultatu 61:67 bio neko ko je postigao tačno trećinu poena crno-belih, predstavljajući jedinu sigurnu opciju, pogotovo kada primarne ideje u napadu nisu prolazile.

Iako u njegovoj igri ne postoji „najkvalitetnija stvar“ Ledej deluje na parketu kao intelektualac koji savršeno i odmereno prepoznaje slabosti svojih rivala.

Tako je u uvodnim minutima konstantno tražio mis-meč pozicije u reketu, uvaljujući se neretko Grigonisu u krilo, kojem su njegova leđa delovala kao nepregledna planina.

U igri bez lopte, tačnije na strani od lopte savršeno je osećao tajming kada da napravi blokadu, takozvani fler-skrin, kada da krene na ofanzivni skok, ugura rivala u reket, odnosno da se postavi za faul u napadu.

Zajedno sa Džejmsom Nanalijem ima najbolje kretnje na strani od lopte i neretko je zaslužan za brojne poene Partizana iz dobrog protoka a da istu čak ni ne pipne.

Mitogluu je sinoć obezbedio pregled kod fizijatra pri povratku za Atinu. Reprezentativac Grčke nikako nije uspevao da pročita kada je Ledej odlučivao da u prodoru ide do kraja, odnosno da u punom trku naglo stane na prvom koraku, napravi pivot, promenu ritma i tako ukupan samo se podigne na šut sa par metara razdaljine od koša.

Učinak od 23 poena, ubedljivo najbolji od starta sezone, bio je samo refleksija prikazanog na terenu, taktike u kojoj je neretko on bio primarna opcija za ulazak u „pik“ bez otvaranja u širinu, što je bilo interesantno.

Istovremeno, njegov saigrač još iz Milana, Kevin Panter, inficirao je navijače samom pojavom na terenu posle 30. oktobra i večitog abaligaškog derbija.

Videlo se da mu nedostaje snage, svežine i rutine, ali u lomnim momentima ispostavio se kjučnim igračem.

Ne samo što je do poslednja četiri minuta regularnog dela bio bez poena, već je veoma loše šutirao (0/5) ostavši gotovo bez minuta sve do 4:49 u poslednjoj deonici.

Iako u minus fazi, osećalo se pod svodovima Beogradske arene da mu je potreban samo jedan dobar potez kako bi prodisao.

Majstor sekundarne kreacije, kao „bol-hendler“ dugih ruku i još dužeg početnog koraka sa loptom u rukama, u poslednjih 80 sekundi utakmice ubacio je sedam ključnih poena, od kojih je najvažnija bila ona trojka preko ruke iz neizgrađene pozicije za 76:78.

Upravo su to bili momenti u kojima, tokom njegovog odsutsva, nije bilo igrača sličnih sposobnost da naprave nagli zaokret i promene momentum.

Pitanje je i da li bi sinoć ishod bio isti da Panter nije obukao odelo Supermena u samoj završnici.

U njegovom odsustvu crno-beli su doživeli čak pet poraza od kojih je većina bila na posed ili dva u kojima bi lopta, gotovo sigurno, bila u rukama Amerikanca sa srpskim pasošem.

PARTIZAN PRETRČAO PAO, FAKTOR LESOR

Nije Partizan defanzivno blistao, bilo je perioda kada nikako nije uspevao da zaustavi rivalsku igru u „piku“ i to kada su u kreaciji bili Džerijan Grent i Kendrik Nan, a ne Kostas Slukas.

Kontrola skoka je bila dobra, a odbrana u poslednjih pet minuta pokazatelj koliko crno-beli mogu biti moćni kada im je defanziva u balansu sa napadačkom produkcijom.

Možda i značajnije od postignutih 12 poena, šest u četvrtoj deonici, bila je odbrana Bruna Kabokla, pre svega u preuzimanju bekova i odbrani od „pika“.

Tih par defanzivnih sekvenci Brazilca, uz odbrambenu rolu Doužira podjednako su važni kao i sedam poena Kevina Pantera u poslednjih 80 sekundi utakmice.

Da je nivo odbrane podignut, a prikazano verovatno i najbolje od početka Evrolige, pokazuje i podatak prema kojem se jasno vidi da je Partizan pretrčao košarkaše Panatinaikosa.

Čak 19 poena postigao je nakon izgubljenih lopti rivala, deset direktno iz tranzicije i odličnih 13 iz druge šanse.

Istovremeno, nekako je primirio Matijsa Lesora, koji je od 4:49 u četvrtoj deonici pa sve do kraja produžetka postigao svega jedan poen.

Doduše bio je opterećen činjenicom da je imao četiri lične greške, a verovanto i umoran jer u drugom poluvremenu uopšte nije izlazio iz igre.

Doskorašnji član Partizana toplo je dočekan u Beogradskoj areni, a na delu je pokazao koliko je superiorniji od Frenka Kaminskog i Bruna Kabokla.

Taj nivo brzine i „eksplozije“ nema gotovo nijedan centar u Evroligi i jednostavno u segmentu otvaranja iz blokada u igri dva na dva, završnice na obruču, preuzimanja u odbrani, neutralisanja mis-meča veoma je teško pronaći alternaciju.

Ergin Ataman je posle utakmice priznao da je pogrešio u proceni da Lesora uopšte ne menja u drugom poluvremenu, pogtovo jer Balčerovski, kao njegova alternacija nije bio neupotrebljiv, naprotiv.

U drugoj četvrtini ubacio je sedam poena i bio vrlo kooperativan sa Kendrikom Nanom u „piku“.

Crno-bele naredne nedelje očekuje novo duplo kolo u Evroligi. Biće to odlična prilika da sa eventualnim pobedama nad Monakom i Armanijem preokrenu momentum u sezoni i dođu do pozitivnog skora.

Oba susreta puleni Željka Obradovića odigraće u Beogradskoj areni u kojoj su od početka evroligaške sezone izgubili samo jednu utakmicu i to protiv Barselone.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari