Trofejni srpski vaterpolista Nikola Rađen od maja je uporno odbijao medijske pozive na priču o uzimanju kokaina i njime uzrokovanom padanju na doping testu posle utakmice Svetske lige sa Španijom, da bi na jučerašnjem Kongresu o prevenciji dopinga u sportu u Beogradu javno progovorio o tamnom vilajetu u koji svojom krivicom upao.

– Početkom godine me pogodila iznenadna smrt oca, u klubu nije išlo kako bi trebalo, što mi je kao srpskom igraču koji je navikao na pobede teško padalo. Stil života koji sam vodio i okruženje koje sam našao nisu bili pogodni za mene. To što sam napravio nije rešenje, nije opravdanje… Podlegao sam pritisku i snosim svu krivicu – započeo je ličnu ispovest suspendovani reprezentativac naše zemlje, bez klupskog angažmana.

– Nisam uzimao kokain kako bih poboljšao svoje sportske performanse jer sam to učinio van takmičenja. Tokom karijere sam 15 puta bio testiran, uvek sam bio negativan, nažalost poslednji je bio pozitivan. Testiran sam na velikim takmičenjima i van sezone. Kada sam u Španiji bio izvučen da idem na kontrolu, znao sam šta me čeka.

Posledice su drastične. Osvajača brojnih medalja sa reprezentacijom nije bilo na završnom turniru Svetske lige u Bergamu, neće ga biti sa ekipom ni na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Kazanju, gotovo sigurno ni na Olimpijskim igrama sledećeg leta u Rio de Žaneiru, a ubrzo posle izbijanja skandala dobio je otkaz od grčkog Olimpijakosa.

– Želeo sam da idem u Rio i osvojimo toliko čekanu zlatnu medalju, ali nažalost to ću pratiti preko malih ekrana. To je najveća kazna za jednog sportistu. Najteže je dobiti poverenje prijatelja, ja sam ga izgubio i srušio. Radiću na tome da ga vratim. Nemojte olako shvatiti reputaciju. Jednom kada se sruši teško se vraća – apelovao je na kolege sportiste Rađen.

Udovičić: Država pomaže vaterpolu

Povodom udruženog apela Partizana i Crvenoj zvezdi beogradskim vlastima za besplatne termine treninga,

na Kongresu o prevenciji dopinga u sportu oglasio se i ministar omladine i sporta u Vladi Srbije Vanja Udovičić. – Sekretar za sport i omladinu Beograda Slavko Gak je izneo podatke koliko grad pomaže klubove, a ja mogu da kažem kakva je situacija na republičkom nivou. Nemamo kašnjenja prema vaterpolistima i savezima, prvi put Vlada je izmirila sve obaveze koje je imala prema sportistima. Znam i sam kada sam igrao koliko se dugovalo igračima, pa sa ponosom mogu da kažem da to sad nije slučaj – rekao je Udovičić, uz opasku da je većina od 12.000 različitih sportskih klubova u zemlji u lošoj finansijskoj situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari