SP: Poljska na dominantan način odbranila zlato 1Foto: EPA-EFE/ ALESSANDRO DI MARCO

Odbojkaška reprezentacija Poljske odbranila je planetarnu šampionsku titulu osvojenu pre četiri godine u Poljskoj pobedom nad Brazilom od 3:0 u setovima u finalu Svetskog prvenstva.

Novi-stari šampioni su do još jednog zlata došli na dominantan način, u prva dva seta Brazil kao da nije ni postojao na terenu, a „Karioke“ su se „probudile“ u drugom delu trećeg seta, no bilo je kasno i za preokret, Poljska je sa 25:23 osvojila i taj set i došla do treće titule šampiona sveta u svojoj istoriji.

U reprizi finala od pre četiri godine, Poljska je ponovo nadigrala Brazil i još jednom pokazala da možda i najbolje igra odbojku na čitavoj planeti.

Iako je prvi set Poljska osvojila na razliku (28:26), delovalo je da je Poljska uvek za korak ispred Brazila i da „Selesao“ prosto ne može da ih stigne u toj deonici igre.

Drugi set je Poljska rešila u svoju korist 25:20, a u trećem vodila sa 11:5, a onda je Brazil konačno zaigrao kako zna i kako ume, no isuviše kasno za ulazak meča u četvrti set.

Poljsku je do pobede predvodio Bartoš Kurek sa 24 poena, a u selekciji SAD najefiaksniji je bio Valas Souza sa 14 poena.

Bez Srba u idealnoj postavi, Kurek MVP

U idealnoj postavi ovog Svetskog prvenstva nije bilo mesta za igrača iz Srbije, pošto su prvu postavu kompletirali odbojkaši iz Poljske, Brazila i SAD. Za najbolje primače servisa proglašeni su Mihael Kubjak (Poljska) i Daglas Souza (Brazil), za najbolje blokere Piotr Novakovski (Poljska) i Lukas Satkamp (Brazil), najbolji libero je Pavel Zatorski (Poljska), dizač Majka Kristenson (SAD) i korektor Metju Anderson (SAD). Za MVP Svetskog šampionata je zasluženo proglašen korektor Poljske Bartoš Kurek, koji je ujedno i najbolji poenter ovog prvenstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari