Španac Mumbru ima zadatak da održi nemačku košarku na krovu sveta: Pažnja i na juniore koju su u evropskom finalu pobedili Srbiju 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Novi selektor nemačke košarkaške reprezentacije je Španac Aleks Mumbru (45), nekadašnji igrač „crvene furije“, svetski prvak iz Japana 2006, koji je u prethodne dve godine vodio Valensiju i u Evroligi.

Na to mesto dolazi umesto Gordona Herberta, Finca rođenog u Kanadi, s kojim je Nemačka postigla svoj najveći košarkaški uspeh osvajanjem titule svetskog šampiona u Manili prošle godine u finalu protiv Srbije. On je preuzeo Bajern.

„Tražili smo selektora koji je i kompetentan i motivisan. Mumbru je imao impresivnu igračku karijeru, a trenerski zanat je ispekao radeći na najvišem nivou evropske klupske košarke. Na istoj smo talasnoj dužini. Kontaktiraće igrače što je pre moguće, čime će i zvanično početi njegov rad za sledeće izazove“, rekao je predsednik Košarkaškog saveza Nemačke Ingo Vajs.

Dogodine se igra Evropsko prvenstvo s finalom u Rigi, a 2027. je Mundobasket u Kataru.

Četvorogodišnji ciklus se završava Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 2028.

„Zahvaljujem na poverenju. Vrlo sam uzbuđen što ću biti selektor jedne od vodećih reprezentacija sveta. Gledao sam mnogo utakmica Nemačke u poslednje vreme, naravno i na Olimpijskim igrama u Parizu, ali su mi pažnju privukli i juniori, koji su u svom uzrastu postali prvaci Evrope. Znam dobro koja je razlika između klupske košarke i reprezentacije. Imamo mnogo dobrih igrača, svi će dobiti priliku“, rekao je Mumbru na predstavljanju.

 

Nemačka seniorska reprezentacija je u „Bersiju“ izgubila od Srbije na meču za bronzu, a nemački juniori, igrači do 18 godina, savladali su u finalu u Tampereu Srbiju (93:83), prošlogodišnjeg šampiona iz Niša, i tako se prvi put domogli zlata u toj starosnoj kategoriji evropskih nada.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari