Španija ima klince, a Srbija...: Neko broji dane do finala EURO 2024, a neko do početka "lige bez briga" 1EPA-EFE/RONALD WITTEK

Španija je na furiozan način stigla do finala EURO 2024 – u šest utakmica zabeležila je isto toliko pobeda i nesumnjivo je favorit u finalu bez obzira na to ko joj bude rival.

Španija je sa crvenim dresom i zlatnim lavom izvezenim na grudima dobila nadimak „crvena furija“ (La Furia Roja) na Olimpijskim igrama u Antverpenu 1920. godine.

Slične odlike važe i za selekciju koju predvodi Luis de la Fuente. Velika borbenost na svakom pedlju terena, izvanredna postavka odbrane, a na sredini terena Rodri je dokazao klasu. Nadmašio je i takve asove kakvi su Kros, Grizman…

I, ono što je i najvažnije, Fuente je imao hrabrosti da šansu da tinejdžerima Niku Vilijamsu i Laminu Jamalu. Da Fuente nije slučajno bio prvak Evrope sa selekcijama Španije U19 i U21, a sa olimpjskom reprezentacijom osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, dokazao je i Nemačkoj – Španija je na prethodnih šest utakmica pokazala daleko najkvalitetniji i najlepši fudbal.

Francuzi su konačno dali gol iz igre, ali – više nisu mogli. Iskreno, očekivao sam od ekipe u kojoj igra Kiljan Mbape, trenutno najbolji fudbaler sveta, Grizman, Dembele, Čuameni, Kamavinga, Tiram, Žiru… mnogo više.

Jesu stigli do polufinala, ali ponajviše sticajem srećnih okolnosti. U utorak uveče ni sreća im nije bila saveznik.

Za samo četiri minuta primili su dva gola – udarac Lamina Jamala (dete, nepunih 17 godina se posle tri asistencije upisao i u listu strelaca), ne bi odbranilo ni dva golmana, ali kod gola koji je pripisan Daniju Olmu, sreća je napustila „trikolore“. Bio je to, ipak, autogol Žila Kundea.

U Nemačkoj se odbrojavaju poslednji dani do kraja Evropskog prvenstva, a u Srbiji do starta „lige bez briga“.

Počelo je, naravno, saopštenjima. Prvo Partizana, pa je Savez odgovorio, pa novo saopšenje crno-belih… Nastavak sledi.

U pravu su u Humskoj 1 kada tvrde da Savez nije poštovao Propozicije za fudbalsko takmičenje kada je doneo odluku o dva igrača mlađa od 21 godine. Međutim, klub koji ne poštuje vlastiti Statut, nema ni predsednika, nema prava da ikome išta spočitava.

Ne tako davno fudbalska škola crno-belih je, uz Barselonu i Ajaks, bila najbolja u Evropi. Danas valjda mogu da pronađu dva – tri klinca.

Bolje da puste svoju decu da igraju nego što dovode raznorazne anonimuse iz, uglavnom, egzotičnih zemalja.

Ako ništa drugo bar bi imali više gledalaca, dolazili bi tate, mame, dede, babe, tetke… Da gledaju svoju decu.

Ionako od trofeja ni ove godine nema ništa. Ni sledeće…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari