Španija srećnija na penal ruletu 1Foto: FoNet/AP

Ponovo na teži način, baš kao protiv Hrvatske u osmini finala, reprezentacija Španije je prokockala uvodno vođstvo, nije uspela da iskoristi činjenicu da su Švajcarci od 77. minuta igrali sa igračem manje, već je tek posle penala došla do plasmana u polufinale Evropskog prvenstva – 3:1 (1:1, 1:0).

“Sajdžije” su preko Šaćirija poravnale na 1:1 a zatim u “viktoriji” pred njihovim golom u dodatnih 30 minuta, zahvaljujući sjajnom golmanu Zomeru, izborili priliku da eliminišu “crvenu furiju” po identičnom scenariju iz osmine finale, kada su izbacili Francusku.

Umalo tragičar protiv Hrvatske, Unai Simon izrastao je u najvećeg junaka pobede, s obzirom na to da je od četiri izvedena, odbranio čak dva penala Švajcaraca (promašili tri vezana, Vargas poslednji šutirao preko prečke) čime je omogućio Ojarzabalu da Špance pošalje u polufinale šampionata Starog kontinenta.

Trostruki evropski prvaci poveli su već u osmom minutu autogolom Zakarije (ukupno čak 10. od starta šampionata). Iako su kontrolisali igru, maltene sve vreme, bili superiorniji u manevru, o čemu svedoči podatak od 892 kompletirana pasa, naspram 282 Švajcarske, Španci do poravnanja rezultata golom Šaćirija gotovo da nisu stvorili nijednu idealnu šansu.

“Sajdžije” su priliku tražile iz prekida igre, mahom kornera, i pre izjednačujućeg gola Zakarija i pogotovo Zuber mogli su lako da matiraju Simona. Detalj iz 77. minuta, kada je Frojler zasluženo dobio crveni karton zbog pregrubog starta odredio je dalji tok meča.

Španija je, naročito u produžetku, igrala “viktorije” ispred golmana Zomera; stvorila je najmanje tri fenomenalne šanse koje su rezervisti Moreno i Ljorente promašili iz samo njima znanih razloga.

Ulsedila je penal serija u kojo su se Švajcarci uzdali u izvanrednog Zomera, golmana koji na crti čeka izvođače penala do poslednjeg trenutka.

Kada je Buskets u prvoj seriji pogodio stativu, psihološka prednost bila je na strani “sajdžija”, međutim usledio je šou njegovog kolege na golu Španije.

Simon je prvo odbranio dva vezana (Šar, Akanđi), neutralisavši tako i promašaj Rodrija, a zatim je “naterao” Vargasa da šutne preko prečke, što je bilo dovoljno da u poslednjoj seriji Ojarzabal pošalje Špance u polufinale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari