Spisak učesnika Mundijala ostao nepromenjen: Sud za sportsku arbitražu srušio snove Perua i Čilea 1EPA-EFE/Marcos Pin

CAS nije izglasao suspenziju „grešne“ reprezentacije Ekvadora.

Čelnici Fudbalaskih saveza Čilea i Perua ponadali su se da će i bez uspeha u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo stići do najvećeg planetarnog takmičenja, međutim nisu dočekali najgoru kaznu za „falsifikovanje“ pasoša Ekvadorca Bajrona Kastilja i naknadni „upad“ na Mindijal.

Tužbe Sudu za sportsku arbitražu u Lozani podnete su s tvrdnjom da pomenuti Kolumbijac nije imao pravo nastupa za Ekvador tokom borbi za SP, nakon što iste nisu prošle prred Međunarodnom fudbalskom federacijom (FIFA), ali ih je i CAS odbio. Zaključivši da je sporni igrač, „prema pravilima FIFA, imao pravo da igra u kvalifikacijama, s obzirom da su ga ekvadorske vlasti priznale kao državljanina Ekvadora“.

Međutim, iste sudije su prihvatile argument da je Kastiljo rođen u Kolumbiji i da su lažne informacije o njegovom datumu i mestu rođenja korišćene za dobijanje ekvadorskog pasoša, što su sankcionisale novčanom globom od 100.000 švajcarskih franaka za FS Ekvadora i oduzimanjem tri boda u kvalifikacijama za SP 2026. godine.

Inače, Ekvadorci su bili četvrti u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru, gde ih je žreb smestio u grupu A sa domaćinom, Holandijom i Senegalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari