Uprkos opstrukcijama klubova, selektor fudbalske olimpijske reprezentacije Srbije Miroslav Đukić pripreme za OI u Pekingu počeo je sa „čak“ 19 od 22 pozvana igrača. Na jučerašnjoj prozivci pojavilo se 15 fudbalera, među kojima su bila i sva trojica „spornih“ Partizanovih prvotimaca, zbog problema u prevozu kasnije su im se pridružili Đorđević, Babović, Kolarov i Rakić, dok preostali triling sa spiska poslatog u FIFA nije ni krenuo za Beograd.

Uprkos opstrukcijama klubova, selektor fudbalske olimpijske reprezentacije Srbije Miroslav Đukić pripreme za OI u Pekingu počeo je sa „čak“ 19 od 22 pozvana igrača. Na jučerašnjoj prozivci pojavilo se 15 fudbalera, među kojima su bila i sva trojica „spornih“ Partizanovih prvotimaca, zbog problema u prevozu kasnije su im se pridružili Đorđević, Babović, Kolarov i Rakić, dok preostali triling sa spiska poslatog u FIFA nije ni krenuo za Beograd. Popodnevni trening nisu odradili Miralem Sulejmani (Ajaks), Gojko Kačar (Herta) i Zoran Tošić (Verder). Fudbaler iz Holandije zbog posledica operacije kolena neće ni moći u Kinu, dok se oko „nemačkog“ dvojca još uvek lome koplja na relaciji FSS – klubovi – FIFA.
– Predsednik Medicinske komisije FSS pregledao je Sulejmanija u Amsterdamu i utvrdio da mu trenutno zdravstveno stanje ne dozvoljava učešće na OI. Kačar i Tošić nemaju tih problema, ali ih njihovi klubovi još uvek ne puštaju – objasnio je strateg „orlova“, prethodno se zahvalivši svima koji su ga podržali u nameri da povede najbolji mogući tim u ovom času, „jer Olimpijske igre i Srbija to zaslužuju“.

OBRADOVIĆ: Nadao sam se da će me Partizan zadržati

Partizanov levi bek Ivan Obradović pomešanih emocija je došao u reprezentaciju.

– Nadao sam se da će Partizan uspeti da me zadrži, jer mi posle deset godina igranja za taj klub borba za Ligu šampiona predstavlja ogroman izazov. Mislima ću biti uz moje crno-bele, ali ću istovremeno dati sve od sebe u nacionalnom timu. Čast mi je nositi dres Srbije, naročito na najvećem sportskom takmičenju – priznaje odlični defanzivac kluba iz Humske, koji je na pripreme „orlova“ došao s bolom u leđima.

Kao što je sve vreme „rata“ sa Partizanom bio siguran da će dobiti prvotimce srpskog prvaka za OI, tako je Đukić uveren da će imati na raspolaganju D. Tošića i Kačara.

Podrška na nivou

Olimpijska selekcija imala je juče i dva uvažena gosta. Novi predsednik FSS Tomislav Karadžić nakratko je pozdravio fudbalere i stručni štab, poželevši im uspeha u radu, što je učinila i potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije i vođa naše delegacije u Kini Snežana Lakićević-Stojačić.

– Ako su pravilima FIFA morali da se povinuju Partizan, Zvezda, Tvente, Espanjol, Lacio, Fiorentina, Sporting i ostali ne vidim zašto ne bi Herta i Verder. Očekujem da će preovladati razum i propisi, te da će nam se njih dvojica uskoro priključiti.
Mada je „izvukao“ samo jednog (Stojković) od trojice fudbalera starijih od 23 godine, na koliko je imao pravo, a za protivnike u grupi ima moćnu Argentinu, snažnu Obalu Slonovače i odličnu Australiju naš selektor smatra da njegov tim neće biti epizodista.
– Da ne mislim da možemo osvojiti medalju ne bih ni polazio u Kinu. Verujem u ovaj tim i siguran sam da će dati sve od sebe da opravda očekivanja i dostojno predstavi našu zemlju, ali nemoguće je prognozirati za kakav plasman će nam to biti dovoljno.
Poznat po upornoj borbi sa „vetrenjačama“, Đukić ni ovog puta ne beži od napada i optužbi u slučaju evropskih neuspeha domaćih klubova, koje je oslabio uzimanjem nekolicine standardnih igrača.
– Od ekipe očekujem samo da igra najbolje što ume. Ostala odgvornost je na meni. Nisam alibi čovek, nisam takav bio ni kao igrač ni sada kao trener. Znam da će mnoge otrovne strelice leteti prema meni i spreman sam da ih primim – tvrdi selektor srpske selekcije, koja se već sutra seli u kineski grad Čengčun.
Ekipu će, kao novi kapiten, predvoditi golman Vladimir Stojković, a u avion sigurno će se ukrcati i bek Ninkov, za čiju je povredu kolena procenjeno da nije teže prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari