Sportisti moraju više da kontrolišu svoje zdravlje upozorili stručnjaci 1Sava Centar : Goran Bojović

Više nije moguće postići ozbiljne rezultate u sportu ukoliko iza sportista i trenera ne stoji ozbiljan medicinski tim i primena skrining protokola značajna je metoda suzbijanja globalnog problema u elitnom sportu, a to je iznenadna srčana smrt, zaključeno je na Drugoj Međunarodnoj konferenciji medicine sporta Srbije.

Održana je proteklog vikenda održana pod sloganom „Nova dimenzija medicine sporta“.

Nakon četiri godine Beograd je ponovo bio centar nauke o sportu, a tokom tri dana najveći stručnjaci iz oblasti sportske medicine su delili znanje i ogromno iskustvo na temu kako smanjiti učestalost sportskih povreda, da li je moguće obaviti prevenciju iznenadne srčane smrti i kakve su inovacije u oblasti terapije sportista.

Kako se navodi u saopštenju, Zavod za sport i medicinu sporta RS kao organizator događaja je nastojao da pokrije sve relevantne teme, a najviše pažnje se posvetilo suzbijanju problema.

Prema rečima Gorana Bojovića direktora Zavoda cilj je bio da ponovo na jednom mestu okupe najveća imena iz domena sporta i medicine sporta, kako bi se svi zajedno međusobno edukovali i tako pomogli rekreativcima ili profesionalnim sportistima da se što duže i što bezbednije bave omiljenim sportom.

– Kao u uvod u konferenciju organizovali smo FIMS-ov „Kurs sportske kardiologije i fiziologije napora“ u hotelu Trim, pa potom dva dana vrlo korisnih predavanja i radionica u Sava Centru gde su svoja iskustva i savete podelili sa nama stručnjaci iz Srbije, Velike Britanije, Italije, Južne Afrike, Rusije, Švedske, Kine, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Slovenije, istakao je Bojović.

Događaj je podržala i Međunarodna Federacija Medicine sporta na čelu sa predsednikom FIMS-a Fabijem Pigocijem koji je ovim povodom istakao „Promovisati edukaciju znači promovisati znaje, a promocija znanja vodi ka najboljoj praksi za sve spaecijaliste u sportskoj medicini, zato smo mi ovde“. On je u svom uvodnom predavanju govorio o značaju skrining protokola kao metodi suzbijanja globalnog problema u elitnom sportu a to je iznenadna srčana smrt.

– Nakon skirning protokola moramo kontrolisati težinu i ishranu. Takođe  mnogi podaci govore o tome da korišćenje bilo kakvih nedozvoljenih supstanci ili dopinga može voditi ka iznenadnom prestanku rada srčanog mišića – objasnio je Pigoci.

Na konferenciju su govorili i stručnjaci iz Aspetar klinike, najpoznatije i najmodernije sportske bolnice koja se nalazi u Kataru.

-Mnogo zavisi od vrste sporta, svakako su ramena i kolena najugroženiji zglobovi, ipak najveći problem koji dovodi do sportskih povreda jeste pretreniranost. Mnogi žele da treniraju više nego što mogu i idu van svojih mogućnosti – izjavio je profesor ortopedije i direktor Instituta za medicinu sporta Ilinois Mark Hutchinson.

Aspetar je kao klinika uspostavila i model sportske evaluacije koji se sprovodi pre početka trenažnog procesa kako bi se umanjile mogućnosti od povreda.

-Svaka sportska disciplina ima drugačije fiziološke zahteve neke se zasnivaju na izdržljivosti, neke na snazi, a neke na brzini. Na primer fudbal je kombinacija svega toga plus tehnika i smremnost. Zato se mere evaluacije moraju izvršavati kroz određene fiziološke specifičnosti koje taj sport nameće – istakao je dr Emin Ergen.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je na otvaranju konferencije podsetio da ne treba zaboraviti da je Srbija jedna od retkih zemalja koja ima katedru sportske medicine i on se ovom prilikom obratio studentima i poručio im da iskoriste priliku i da kradu znanje od najboljih i prenesu ga novim generacijama. On je istakao da je ova konferencija od ogromnog značaj za Srbiju, jer Beograd i sportsku medicinu stavlja u sam vrh po svetskim merilima.

Konferenciju je organizovao Zavod za sport i medicinu sporta RS uz podršku FIMS-a (Internacionalne Federacije Medicine Sporta) i Udruženja za medicinu sporta Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Počasni pokrovitelj događaja su Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari