Reprezentativka Srbije u atletici Ivana Španović osvojila je titulu dvoranske prvakinje Evrope u skoku u dalj, pošto je danas na šampionatu u Pragu trijumfovala sa nacionalnim i ličnim rekordom od 6,98 metara.

Rekordni skok Španović je ostvarila u trećem pokušaju, kada je imala gotovo savršen odraz, samo jedan centimetar ispred crvene linije. Svoj do sada najbolji rezultat nadmašila je za šest centimetara.

Srebro je pripalo Nemici Sosteni Tarum Mogenari sa rezultatom 6,83, dok je bronzanu medalju osvojila Rumunka Florentina Marinku sa 6,79 metara.

Ivana je uoči polska za Prag najavila pohod na prvu zlatnu medalju u seniorskoj konkurenciji na velikim takmičenjima i već u prvom pokušaju pokazala je da je spremna za taj podvig. Skok od 6,80 metara u tom trenutku je bio dovoljan za drugu poziciju, ali je najavio dobru seriju koja je usledila.

U drugoj seriji Španović je prestupila, ali je to nije poremetilo i već u trećoj je ostvarila najbolji svestki rezultat sezone, kojim je izbila na vodeću poziciju. Svoj najbolji rezultat u dvorani nadmašila je za 10, a nacionalni rekord za šest centimetara.

Pokazalo se da je taj skok bio nedostižan za njene najveće rivalke. U poslednje tri serije Tarum Mogerani i Marinku nisu uspele ni da se približe Ivani, koja je u finišu finalne serije pokušala da preskoči „granicu snova“ od sedam metara, ali taj cilj danas nije ostvarila. U četvrtoj seriji skočila je 6,89, u petoj 6,71 i u poslednjoj 6,81 metara.

Ivani Španović je ovo četvrta seniorska medalja na evropskim i svetskim prvenstvima, a prva zlatna. Na svetskom prvenstvu na otvorenom 2013. godine u Moskvi bila je treća, na šampionatu Evrope na otvorenom 2014. godine u Cirihu druga, a na prošlogodišnjem svetskom dvoranskom prvenstvu u Spotu treća.

+ Uspeli smo da se plasiramo u četvrtfinale posle dva dana, što nije često slučaj kad su naši reprezentativni dueli u pitanju u poslednjih par godina, ocenio je danas u Kraljevu na konferenciji za novinare Novak Đoković,posle dubl meča u kojem je, zajedno sa Nenadom Zimonjićem pobedio selekciju Hrvatske sa 3:0.

Najbolji teniser sveta dodao je da su dva dobijena meča posle prvog dana predstavljala veliko rasterećenje, koje omogućava izmene i kombinacije namenjene taktičkim namerama.

„To je bio i moj, i zajednički motiv da danas igram umesto Viktora, jer smo smatrali da meč koji sam juče odigrao nije bio fizički zahtevan, a želeli smo da pobedu obezbedimo već danas“, istakao je Đoković.

„Zimonjić i ja nismo igrali često zajedno u poslednje vreme, što se u početku i videlo, ali kada sam se prilagodio iskusnijem Zimonjiću koji me je vodio, odigrali smo samouvereno do kraja“, smatra Đoković, i navodi da je brejk na 4:3 u prvom se tu bio ključni trenutak meča.

„Često promene dubl partnera nisu lake ni meni, ni partnerima u tim mečevima“, izjavio je Nenad Zimonjić, dodajući da je uz stalne partnere navikao na uigrane kombinacije i pokrivanja terena.

„To što sam u karijeri igrao na obe strane sa različitim partnerima učinilo me je boljim dubl igračem, što je moj doprinos reprezentaciji“, poručio je Zimonjić.

On je dodao da prisustvo Đokovića u reprezentaciji daje veliku sigurnost, iako prvom teniseru nije lako kada ga svi smatraju za favorita.

„Za sve ove godine je pokazao koliko je veliki šampion što vama izgleda lako, a zapravo on samo učini da to tako izgleda“, smatra Zimonjić, konstatujući da Hrvati u dublu nisu imali nijednu brejk loptu, što pokazuje dominantnost srpskog dubla.

Zimonjić je dodao da će, kad se ekipi priključi povređeni Tipsarević ovo biti nezaboravna generacija tenisera, koja će, kako je rekao, ove godine – ići do kraja.

Raspored je težak i naporan, ove godine su promenjeni termini Dejvis kupa, zbog čega će Novaku i ostalima biti teško da se uklope.

U nedelju uveče biće poznato da li će u četvrtfinalu protivnik Srbiji biti Brazil ili Argentina.

Novak je rekao da bi više voleo da to bude Brazil, zato što bi u tom slučaju Srbija bila domaćin, a prednost domaćeg terena je neprocenjiva.

I Đoković je naveo da je raspored velika poteškoća, jer je četvrtfinale Dejvis kupa odmah posle Vimbldona.

„Obavezao sam se da ću igrati za reprezentaciju, ali to ne osećam kao obavezu, već kao strast i ljubav prema zemlji i ovim momcima“, poručio je najbolji teniser sveta, izrazivši nadu da će posle Vimbldona i povređeni Tipsarević ponovo biti u ekipi, a sa takvim timom, kako je rekao, svakog možemo da pobedimo, neće biti bitno da li igramo pred domaćom publikom.

Đoković je rekao da se nada da je povreda koju je danas zaradio lakša, da nema frakture i da mu neće ugroziti turnire u Indijan Velsu i Majamiju.

Selektor Bogdan Obradović rekao je da mu je drago da što češće ima Đokovića u reprezentaciji, ali da srpska reprezentacija ne može svake godine da igra istom sastavu.

Što se tiče eventualnog osvajanja Dejvis kupa,dodao je Obradović, siguran sam da će Troicki već smisliti šta ćemo posle te pobede uraditi.

„Iako smo oduševljeni Kraljevom i gostoprimljivošću, nova kola Dejvis kupa i stroga pravila ITF zahtevaju neke druge standarde i veće hale, ali je lepo da smo noviu halu u Kraljevu otvorili pobedom i dali joj početničku pozitivnu energiju“, poručio je srpski selektor.

Čestitke Kolašincu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas je srpskom reprezentativcu u bacanju kugle Asmiru Kolašincu čestitao osvajanje srebrne medalje na Evropskom dvoranskom prvenstvu u atletici u Pragu. Ocenivši da se radi o izuzetnom uspehu za srpski sport, Vučić je izrazio uverenje da će Kolašinac na sledećem Evropskom prvenstvu u dvorani, koje će biti održano u Beogradu, „osvojiti najsjajnije odličje, uz punu podršku domaće publike“. FoNet

BG: Početak organizacije prvenstva

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali će sutra u Pragu primiti zastavu Evropske atletske federacije, što će zvanično označiti početak organizacije Evropskog dvoranskog prvenstva u atletici 2017. godine, čiji će domaćin biti Beograd. Evropsko prvenstvo u Beogradu biće održano od 3. do 5. marta 2017. godine u Kombank Areni. To takmičenje će okupiti više od 1.000 atletičara i oko 10.000 navijača, saopšteno je iz Skupštine Beograda. FoNet

 

Srbija u četvrtfinalu

Teniska reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale Svetske grupe Dejvis kupa, pošto je u meču prvog kola, koji se igra u Kraljevu, povela protiv Hrvatske sa nedostižnih 3:0. Posle pobeda Novaka Đokovića i Viktora Troickog u jučerašnjim singlovima protiv Mate Delića i Borne Ćorića, odlučujući poen našoj selekciji danas su u dublu doneli Nenad Zimonjić i Đoković, savladavši Franka Škugora i Marina Draganju u tri seta, sa 6:3, 6:4, 6:1. Ovo je peti put u poslednjih šest godina da reprezentacija Srbije uspeva da se plasira u četvrtfinale Dejvis kupa. To nam nije pošlo za rukom samo lane, kada smo u Novom Sadu izgubili od Švajcarske. Za ulazak u polufinale, najbolji srpski teniseri će od 17. do 19. jula igrati protiv boljeg iz duela između Argentine i Brazila. Posle prvog dana rezultat u tom meču je 1:1, pa će odluka o pobedniku pasti u nedelju. Ukoliko nam protivnik bude Argentina gostovaćemo, a protiv Brazila bismo bili domaćini. Selektor reprezentacije Srbije Bogdan Obradović odlučio je da danas umesto Troickog, koji je juče potiv Ćorića igrao pet setova, nastupi Đoković. Cilj je bio da se već danas ostvari treća pobeda i završi meč i on je ispunjen. Zimonjić i Đoković su od početka diktirali tempo, bili su superiorni u gotovo svakom poenu i zabeležili su rutinsku pobedu. O odnosu snaga na terenu sve govori podatak da je srpski dubl imao 16 prilika za brejk, od kojih je iskoristio pet, a Škugor i Draganja u tri seta nisu uspeli da izbore nijednu brejk šansu. Prema pravilima Međunarodne teniske federacije, sutra će morati da se odigraju peostala dva singla, ali u dva dobijena seta. Za sada nje poznato ko će se sastati, a malo je verovatno da će Đoković još jednom izlaziti na teren. FoNet



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari