Sportski direktor Crvene zvezde: Poraz u Zagrebu koštao nas je ABA prstena, potpisaćemo Topića ne da bi sedeo na klupi 1foto:Starsport

Sa duplom krunom u domaćim okvirima, u Crvenoj zvezdi čašu posmatraju dopola punom, međutim, utisak javnosti je da je gubitkom titule u ABA ligi ona zapravo dopola prazna.

Puno je izazova pred klubom sa Malog Kalemegdana. Velikom broju igrača ističu ugovori na kraju juna meseca i praktično su jedino Nemanja Nedović i Dalibor Ilić u obavezi prema klubu i za narednu sezonu.

Crvena zvezda je titulu u regionalnim okvirima predala Partizanu, porazom u majstorici, zbog čega je dovela upitnim status u Evroligi u narednoj sezoni.

Kada se pogleda kompletan učinak u ABA ligi, deluje da su Zvezdu regionalnog krunisanja koštali porazi od hrvatskih klubova, posebno Cibone u Zagrebu.

– Kada se sve sabere, iza nas je, ipak, uspešna sezona. Jeste izostala odbrana titule u regionu, kao što smo je ranije dominantno osvajali, ali je poraz od Cibone, ispostaviće se, presudno uticao na tok finalne serije – stava je Milan Dozet, koji je sumirao utiske u razgovoru za Sport klub.

– Poraz od Zadra kod kuće, a posebno u Zagrebu, od ekipa koje nas nisu ozbiljno rezultatski ugrožavale, koštao nas je ABA prstena. Pri tome, Cibona je potpuno zasluženo slavila, a možda se nekima činilo da taj poraz nije toliko bitan, ali… Znam šta znači prednost domaćeg terena u plej-of seriji u ovom takmičenju. Ispostavilo se odlučujuće. Jeste, bili smo opterećeni evroligaškim duelima, tada smo se vratili iz Nemačke, pa odmah iz Beograda autobusom u Zagreb, nemate vremena za trening. Očekivali smo ipak, lakšu utakmicu, da ćemo da se rastrčimo, dobijemo na rutinu, ali se desilo šta se desilo. Da je Zvezda imala mogućnost tri utakmice u dvorani „Aleksandar Nikolić“, bili bismo bolji od Partizana – uveren je sportki direktor crveno-belih.

Uprkos tome što je Partizan imao pomenutu prednost, Dozet smatra da je Zvezda imala svoje šanse da dođe do brejka, tokom finalne serije.

– Imali smo šanse i bez prednosti domaćeg terena u finalu, ali nismo ih iskoristili, bili smo blizu, ali posle svega, možemo da se ljutimo samo na sebe. Odigrali smo lošije prve dve utakmice u Areni, popravili se u Pioniru, a meč odluke loše otvorili, odbrambeno i šutem za tri poena. Kada jurite 20 razlike, kao mi na prvom i petom meču, onda niste više konkurentni, iako smo i u majstorici, u finišu bili blizu da preokrenemo, posle trojke Petruševa i samo minus četiri. Mogli smo da stignemo i na poen razlike, jedan, dva poseda, ali… Ostaje žal što sezonu nismo uspeli da krunišemo ABA trofejom.

Uprkos očekivanjima, pogotovo nakon dolazaka Luke Vildoze i Fakunda Kampaca tokom sezone, Zvezda nije uspela da se plasira u TOP 8 Evrolige.

– Da se fudbalski izrazim, nismo iskoristili dve gol šanse za plasman u plej-of, iako smo napravili neverovatne rezultate otkada je Ivanović preuzeo tim. Imali smo ekipu i za veći rezultat od plasmana u Top 8, što ne reći Fajnal for, ali bi bilo nepošteno pričati šta smo sve mogli, a nismo, i to je sport.

Crvenu zvezdu tokom leta očekuju kadrovski rezovi. Iako je gotovo izvesno da će Vildoza (Panatinaikos) i Dobrić (Virtus) sigurno promeniti sredinu, Dozet nije želeo da potvrdi nijed od brojnih odlazaka, koji su se spominjali u medijima.

– Nedović i Ilić, jedni su od retkih koji imaju važeće ugovore. Dobriću, Mitroviću i Laziću su odavno ponuđeni produžeci saradnje. Nadam se da će kapiten da nastavi rolu Markovića. Branko je momak koji drži svlačionicu, radi mnogo toga za Zvezdu što se toliko ne vidi. Kao i da je mnogo više od odbrambenog igrača, sa najviše poena iz ’pik en rola’. O statusu Raduljice i Kuzmića odlučuje trener Ivanović, čekamo da čujemo njegovu ideju. Centara nema mnogo na tržištu.

Zvezdašku javnost će sigurno obradovati činjenica da će klub potpisati profesionalni ugovor sa Nikolom Topićem, koji će u avgustu postati punoletan. Sin Milenka Topića jedan je od najtalentovanijih plejemjekera u Evropi.

– Potpisaćemo ugovor sa našim detetom, velikim talentom, Nikolom Topićem. On je već trenirao sa nama, sedeo sa strane… Potpisujemo ga ne da bi sedeo na klupi, a u avgustu puni 18 godina, već za ozbiljnu minutažu u rotaciji. Zvezda će mu pružiti šansu za klupsku i reprezentativnu budućnost. Milenko je bio klupski kapiten, reprezentativac, trener Zvezde, ali sin će morati još mnogo da se potrudi da nadmaši tatu. Naša najveća pobeda bi bila da od Topića napravimo reprezentativca i velikog evropskog igrača.

Sportski direktor Zvezde nema ni najmanju sumnju da klub zaslužuje da i naredne godine igra u Evroligi.

– Ne bih o šansama da Crvena zvezda od jeseni opet igra Evroligu. Ne bi bilo profesionalno da o tome pričam dok ne dobijemo zvaničnu odluku. Ljudski, sportski i klupski, smatram da zaslužujemo učešće u najjačem evropskom takmičenju.

Dozet želi i da uveri javnost da će Zvezda i naredne sezone ekipu graditi na domaćim igračima.

– Već duže na mom stolu stoji lista slobodnih potencijalnih pojačanja, ali na njoj nema nijednog imena koji se medijski apostrofira. Čekamo povratak Duška Ivanovića sa kraćeg odmora, da sve pretresemo. Mogu samo da kažem da su nam u fokusu  domaći košarkaši i nekadašnji članovi Zvezde, da bi u sezoni 2023/24 bili još bolji.

Iako se odavno piše o tome da će i Kampaco, kao i Vildoza napustiti ekipu, Dozet nije želeo da ništa konkretnije priča na „goruću temu“.

– Videćemo šta će biti sa argentinskim duetom, Kampacom i Vildosom. Ne bih pričao o njihovim ugovornim klauzama eventualnog izlaska, pošto imaju još godinu obaveza sa Zvezdom. Kao ni o statusu Bentila, Martina i Holanda, kojima su istekli ugovori. Naša je ideja da zadržimo što više domaćih igrača, sa takvima smo i osvajali pehare prethodnih sezona.

Uprkos prenaglašenom rivalitetu, koji neretko izlazi iz sportksih okvira, Zvzeda je čestitala Partizanu na osvojenoj regionalnoj tituli.

– Čestitali smo Partizanu na ABA trofeju, kao što su oni uradili nama prošle godine. Kažete da su naši odnosi poput strune, jesu, ali samo na terenu. Čestitka je normalna komunikacija. To smo uradili mejlom, a prvo još u tunelu Arene. Nismo izašli na parket, ne da bismo umanjili njihov učinak, pokvarili ceremoniju… Bilo je mnogo njihovih navijača, koje niko nije mogao da skloni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari